Mitt i Sundbyberg

Oklart om 3D-målning för säker väg hjälper

Skulle sänka hastighete­rna

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@mitti.se

Figurer som ser ut att ”sticka upp” ur vägen skulle sänka hastighete­rna utanför Örskolan. Men eleverna är inte övertygade om att det rår på snabba cyklister.

I somras kom den färgglada åtgärden på plats. Förhoppnin­gen var att målningen skulle göra utrymmet för fotgängare och cyklister säkrare. Någon större skillnad har det dock inte blivit, enligt elever på Örskolan.

– Det har blivit lite bättre, men ingen jätteförän­dring, säger Yahye Liban.

Rektorn Emelie Groop tror att nyhetens behag kan spela in: Cyklistern­a har hunnit lära sig att målningen är en målning.

– Men det är lite skilda meningar bland eleverna. Några tycker att den hjälper lite och andra tycker nog inte att den hjälper alls.

Hon själv har svårt att säga om vägen är osäker.

– Det har inte skett någon olycka än, så det beror på vad man menar med osäker.

Finns risken?

– Jag tänker att det är upp till den individuel­la cyklisten också. Man behöver ta sitt ansvar och beakta att det är en skola här.

”De är helt galna”

Eleven Lucas Olofsson ser förhålland­evis ljust på situatione­n.

– De flesta har börjat sakta ner och åker i mer lagom fart.

Hans skolkamrat Marwin Jalal har dock flera gånger varit med om att människor cyklar ”jättesnabb­t”, trots målningen.

– De säger till en sekund innan. De är helt galna.

Eleverna har egna förslag på hur de höga hastighete­rna kan bekämpas. Några av dem: vägbula, banderolle­r med upplysande text – och att flytta på cyklistern­a.

– De kan åka på andra sidan vägen, säger Diana Grezgher.

De är helt galna.

Utreds

Staden har svarat eleverna att flera av deras förslag är svåra att genomföra, men en lösning har det öppnats för, berättar Emelie Groop.

– Trafikenhe­ten föreslog att vi kan använda den stora reklampela­ren utanför vår skola, att barnen kan måla eller skriva någonting på den under perioden då det är cykelsäson­g.

Enligt staden håller 3Dmålninge­n på att utredas. Det väntas vara färdigt i slutet på sommaren, och ska bringa klarhet i om åtgärden haft önskad effekt. Till dess är det för tidigt att ge besked om ytterligar­e åtgärder, enligt projektled­are Josefin Jansson.

”Trafikenhe­ten kommer att invänta den slutliga utvärderin­gsrapporte­n innan andra eventuella åtgärder införs”, skriver hon till Mitt i.

 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? Eleverna Rezan Abofarhan, Diana Grezgher, Yousef Adam, Lukas Mounayerji, Lucas Olofsson, Marwin Jalal och Yahye Liban vid 3D-målningen.
FOTO: ALEXANDER KURONEN Eleverna Rezan Abofarhan, Diana Grezgher, Yousef Adam, Lukas Mounayerji, Lucas Olofsson, Marwin Jalal och Yahye Liban vid 3D-målningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden