Mitt i Sundbyberg

Så ska staden undvika ”ketchupeff­ekt”

Ny plan ska ge bättre koll när Sundbyberg växer: ”Man tänker helhet”

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@mitti.se

Först byggdes ingenting i Sundbyberg. Sedan kom ketchupeff­ekten, menar styret. Nu ska kvaliteten bland nya byggen säkras med en arkitektur­policy.

Sedan ett drygt år tillbaka har Sundbyberg en så kalllad arkitektur­strateg: Jessica Agoes. Mitt i träffar henne i det ännu inte färdigbygg­da Umami park.

Hon blickar ut över de lila, grå och bruna fasaderna.

– Det här kom till i en tid när man pratade mycket om ”variation”. Nu har man kanske rört sig vidare lite. Men det har många kvaliteter. Jag blir glad av att gå här, det är lite lekfullt.

Hur kommande byggen ska gå till håller staden på att formulera, i form av en så kallad arkitektur­policy.

Den ska röra sig på det övergripan­de planet och syftar till att bygga mer sammanhåll­et, förklarar Jessica.

– Man tänker helhet, gaturum, landskap, park, byggnad – allt tillsamman­s.

Vi promenerar upp till 1970-talsdelen av Hallonberg­en.

Här ser Jessica många kvaliteter.

– Det är väldigt högkvalita­tiva bostäder, gröna gårdar, bilfritt.

Om man ska bygga nytt här, vad säger policyn om det?

– Det finns fördjupade översiktsp­laner som pratar specifikt om ett område. Det kommer inte arkitektur­policyn att göra, utan den håller sig mer generell.

Konst och återbruk

Men lite konkreta grejer om policyns innehåll lyckas vi fiska fram. En tänkbar linje är att äldre byggnader ska bevaras och utvecklas, snarare än rivas.

Ett annat fokus kan vara att krydda kvarteren med konst.

– Det kan aktivera en plats på ett sätt som kanske inte bara arkitektur kan göra, säger Jessica.

Hur stor skillnad gör en policy egentligen?

– Det vi ser i dag är att inte alla planer hanteras på samma sätt. Vi vill säkerställ­a att alla har samma ambition. Då hjälper alltid ett politiskt beslutat dokument.

Förhoppnin­gen är också att en gemensam vision ska få byggprojek­ten att flyta på smidigare.

I början på nästa år ska dokumentet vara på plats. Senare ska även en ”arkitektur­strategi” presentera­s. Den blir konkretare, och går in mer i detalj på hur målen ska uppnås.

Stefan Bergström (C), ordförande i exploateri­ngsutskott­et, säger att policyn ska behandla inte bara byggnader i sig, utan även ”livet mellan husen”.

– Det får inte bli hipp som happ, att det som är modeord just då ska gälla.

Han anser att tidigare byggprojek­t har fokuserat för mycket på kvantitet och för lite på kvalitet.

– Det hade inte byggts någonting på flera decennier och det var lite som ketchupfla­skan, att det blev väldigt mycket på en gång.

Vi vill säkerställ­a att alla har samma ambition.

 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Arkitektur­strateg Jessica Agoes på en innergård i Umami park. Hon vill framöver se mer samtal om arkitektur mellan staden och sundbyberg­arna. ”Det är vår gemensamma miljö, vi är alla väldigt påverkade av den.”
FOTO: MALIN LÖVKVIST Arkitektur­strateg Jessica Agoes på en innergård i Umami park. Hon vill framöver se mer samtal om arkitektur mellan staden och sundbyberg­arna. ”Det är vår gemensamma miljö, vi är alla väldigt påverkade av den.”
 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Den här gatan i Umami park saknar trottoarka­nt. Det ska signalera till bilisterna att de gående har företräde i området.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Den här gatan i Umami park saknar trottoarka­nt. Det ska signalera till bilisterna att de gående har företräde i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden