Mitt i Upplands Väsby

Barn i tårar när skolan läggs ner

Det var ett dramatiskt besked som kom i måndags. När kallelsen kom till en presskonfe­rens i Messingenh­uset verkade det troligt att den skulle handla om hur kommunen tänkte tackla alla brister i Smedby skola. Brister som fick Skolinspek­tionen att hota med

- Mats Hedström

Diskussion­ern har först av och till under flera år. Efter den svidande kritiken från Skolinspek­tionen och hot om ett stort vite, blev situatione­n på Smedby skola akut. Lösningen? Att lägga ner den.

– Sju stycken grät, säger Jesper i årskurs 3, om när läraren berättade nyheten.

Smedby skola upphör. Det föll på utbildning­snämndens ordförande, Lars Valtersson (MP), och skolchefen Astrid Täfvander, att informera om detta under hastigt annonserad pressträff. Varför tar ni det här beslutet?

– Det gör vi utifrån att elevantale­t inte räcker på Smedby och dessutom sjunker. Det betyder att man har svårt att upprätthål­la kvaliteten och kunna ha lika bra undervisni­ng som på andra skolor i kommunen. Skolan ska vara likvärdig, säger Lars Valtersson (MP), ordförande i utbildning­snämnden och gruppledar­e i fullmäktig­e. Vad är sambandet med Skolinspek­tions kritik mot just Smedby skola, och nedläggnin­gsbeslutet?

– Vi kände ju till de kvalitetsb­rister som fanns och dem hade vi varit tvungna att jobba med hur som helst. Sedan är det klart att det blev tydligt och bra, att vi fick en ”second opinion” på det vi redan visste. I Smedby skola går i dag 200 elever i årskursern­a förskolekl­ass till årskurs 9, samt en handfull elever i grundsärsk­olan. Eleverna i årskursern­a förskolekl­ass till årskurs 7 kommer att erbjudas plats i Väsbyskola­n, medan eleverna i årskursern­a 8 och 9 kommer att erbjudas plats i Grimsta skola. Nu får de längre väg till skolan?

– Så blir det, men man får komma ihåg att Smedby är väldigt avlångt. Bor man i Smedby 1 har man nästan lika långt till Smedby skola som till Väsbyskola­n. Men får eleverna behålla sina klasskompi­sar, eller kommer klasser där man har gått tillsamman­s under flera år att splittras upp?

– Rektorerna har tittat på det här. Tanken är att i årskursern­a 8 och 9 är det möjligt att flytta hela klasserna till Grimsta, säger Lars Valtersson.

– Alla klasser i kommer inte att kunna bibehållas intakta i de yngre åldrarna. Vi håller på att titta på det men får avvakta. Vi vill inte lova när vi inte vet. En del av lärarna flyttar med, det skapar trygghet, tillägger Astrid Täfvander. Finns det något besparings­beting vad gäller just lärarkåren, riskerar några lärare att sägas upp?

– Nej, all personal kommer att erbjudas arbete på andra skolor, säger Lars Valtersson. Ni kallade till presskonfe­rens för att informera medierna (Vi i Väsby var enda närvarande tidning). Hur har ni informerat eleverna och deras föräldrar?

– På Smedby skola har i dag informatio­n gått ut till personal och elever. Föräldrarn­a får informatio­n under dagen, på lite olika sätt, muntligt och genom brev på olika språk, säger Astrid Täfvander. Det är bara några veckor kvar till skolavslut­ningen, det är lätt att föreställa sig ganska upprörda reaktioner?

– Man ska ha stor respekt för att man kanske blir både arg och frustrerad. Därför har vi nu de första dagarna ökad bemanning för att RESPEKT. Astrid Täfvander säger att man från kommunens sida har stor respekt för den oro och frustratio­n som kan uppstå. kunna möta elever och personal och ta hand om frågor. Både eleverna och deras föräldrar måste tycka att beslutet kommer alldeles för tätt inpå skolavslut­ningen. Nu ska de med kort varsel hinna bestämma hur de vill ha det till hösten, till exempel om de ska försöka använda det fria skolvalet till att välja bort den skola de blir anvisade?

– Vi hade gärna önskat att ligga tidigare i planeringe­n faktiskt. Det optimala hade varit att det var en annan process, att beslutet hade tagits för att halvår sedan. Men att stänga i december med bara ett halvår kvar för eleverna i årskurs nio hade inte heller varit bra, säger Lars Valtersson och Astrid Täfvander gemensamt. Ser ni några risker med beslutet? I så fall vilka?

– Det här är inget beslut vi fattar lättvindig­t. När vi har gjort övervägand­ena kring Smedby skola har vi inte bedömt det som realistisk­t att mäkta med att ha den kvar, säger Lars Valtersson.

– Vi tänker att beslutet ska leda till stabilare ekonomi för de kommunala skolorna. Jag skulle inte säga att vi gör besparinga­r, men Smedby skola har ett underskott på cirka 25 procent. Ett underskott vi hade fått ta med oss in i nästa år, fortsätter han.

”Det här inget beslut vi fattar lättvindig­t.” Lars Valtersson (MP)

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? LEDSEN. Kincsö, 7 år, blev jätteledse­n när hon fick höra att skolan skulle stänga.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING LEDSEN. Kincsö, 7 år, blev jätteledse­n när hon fick höra att skolan skulle stänga.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? BESLUT. Lars Valtersson (MP), uppger att diskussion­er om Smedby skola fanns redan under Allianstid­en.
FOTO: MICHAEL FOLMER BESLUT. Lars Valtersson (MP), uppger att diskussion­er om Smedby skola fanns redan under Allianstid­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden