Mitt i Upplands Väsby

Pippikalas på Bullerbyn i Grimsta

Pippi, sjörövare och Emil i Lönneberga var några av de figurer som kunde skådas i Grimsta förra torsdagen. Förskolan Bullerbyn ordnade med ett stort kalas för att fira Pippis 70-årsdag, som sammanföll med Förskolans dag.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Gladare barn har väl sällan skådats än när förskolan Bullerbyns knoddar fick kliva in i sin egen Astrid Lindgrens värld för en hel dag. Lyckan över att få ikläda sig rollen som sin favoritkar­aktär syntes i ögonen på dem när de sjöng ”Ja må hon leva” för Pippi, innan de ställde sig i kö för att få sig en bit av den enorma blåbärstår­tan.

Ett tiotal Pippi fanns där, några Tommy och Annika, apan Herr Nilsson och till och med hästen Lilla Gubben. Utöver dem fanns där sjörövare, Emil i Lönneberga, en poliskonst­apel, med mera.

Förskolans lekställni­ng hade förvandlat­s till ett piratskepp i Söderhavet; på gården fanns ett Pippidisco och äppelträde­t hade blivit ett sockerdric­ksträd.

Under dagen bjöds det på spännande teater (Starke Adolf tävlar i tyngdlyftn­ing mot Pippi, tjuv och polis, gå på plankan på piratskepp­et), sagostund, Pippi-disco, pannkakslu­nch... Och skattjakt, såklart. Barnen letade ivrigt upp de gömda guldklimpa­rna.

– Nej, det var inte guldklimpa­r, det var guldpengar! säger Pippi (som egentligen heter Cornelia).

Hon berättar stolt att hon hittade tre guldpengar, som hon stoppade i den behändigt placerade fickan fram på sitt gula förkläde.

Kände du dig lika rik som Pippi då?

– Ja, jag är ju Pippi, säger hon mästrande.

Förskolans dag kan uppmärksam­mas på många olika sätt. Bullerbyn brukar göra det till en temadag.

– Förra gången vi hade Pippitema, för tre eller fyra år sedan, var det väldigt uppskattat. Så det var på allmän begäran vi hade det igen nu. Och så fyller hon ju 70 år och allt, säger en sjörövare (som egentligen heter Nayan).

I leken gömmer sig också pedagogik.

– Vi försöker att väva in lite läroplansm­ål. De kan räkna sköldpaddo­r och så har vi en mattesaga där man räknar sjörövare, säger hon.

Nej, det var inte guldklimpa­r, det var guldpengar!

 ??  ??
 ??  ?? GÅ PÅ PLANKA. Pippi-Agnes går på planka i Söderhavet.
GÅ PÅ PLANKA. Pippi-Agnes går på planka i Söderhavet.
 ??  ??
 ??  ?? TÅRTA. Pippi (Evixa) och Emil i Lönneberga (Bastian) gillar blåbärstår­ta.
TÅRTA. Pippi (Evixa) och Emil i Lönneberga (Bastian) gillar blåbärstår­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden