Mitt i Upplands Väsby

Vill öppna bad i ”utsatt område”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Ekebobadet har varit stängt de senaste åren men nu finns en politisk vilja att öppna det på nytt. Den 2 juni ska kostnaden för att provfylla bassängen vara utredd.

– Att kunna visa att vi öppnar ett bad i ett socioekono­miskt utsatt område skulle göra politisk skillnad, säger Leif Bejhed (V).

Hyresgästf­öreningen och föräldragr­upper har kämpat för det. Nioåriga Smedbybon Madelene Engström har skrapat ihop ett par hundra namnunders­krifter och startat en Facebookgr­upp för det. Viljan att öppna Ekebobadet, som stängdes sommaren 2012, är stor. Så även bland politiker. – Jag ville inte att det skulle stänga från början, säger Leif Bejhed (V), ordförande för kultur- och fritidsnäm­nden där frågan har aktualiser­ats. En första okulärbesi­ktning av badet säger att det ser ”torrt och fint ut”. Nämnden bestämde vid sitt sammanträd­e i förra veckan att låta tjänstemän­nen utreda vad en enkel testkörnin­g skulle kosta. Sopa undan löv, ersätta saknade kakelplatt­or, fylla upp med kallvatten och kontroller­a om systemen fortfarand­e fungerar.

– En riktigt grundlig utredning skulle kosta så mycket mer. Den här enkla kostar hälften så mycket som ett extrainsat­t nämndmöte, en handfull tusenlappa­r, säger Leif Bejhed.

Leif Bejhed ser Ekebobadet som en potentiell ”friskfakto­r”. I en tid av sommarjobb­sbrist och ökad skadegörel­se i området ser han vinster med ett öppnande, snarare än risker. Om det blir redan till sommaren eller nästa år – eller över huvud taget – låter han vara osagt. Men det vore ett sätt

”Det finns ingen intention att det ska vara en kommunal angelägenh­et. Det här är ett provtest för att se om bassängens status håller.”

för de rödgröna att göra avtryck inom kultur- och fritidspol­itiken, säger han.

– Att kunna visa att vi öppnar ett bad i ett socioekono­miskt utsatt område skulle göra politisk skillnad.

Kristina Klempt (FP), 2:e vice ordförande i nämnden, tycker däremot att Ekebobadet är Stena fastighete­rs ansvar.

– Det är ingen som inte vill öppna badet, men frågan här är vem som ska driva det och kostnadern­a för detta. Det är inte vårt bad, det är Stenas. Varför ska vi lägga ned resurser på att utreda något som inte är vårt? Och varför är det så viktigt att driva igenom något till sommaren 2015? Majorite- ten skulle kunna göra en ordentlig utredning, men till 2016. Vem ska driva det, vad kostar det? Hur löser vi säkerheten? Leif Bejhed understryk­er att ansvaret är Stenas, men att han hoppas att de vill ta över driften när de ser vad badet betyder för området.

– Det finns ingen intention att det ska vara en kommunal angelägenh­et. Det här är ett provtest för att se om bassängens status håller. Det finns inga intentione­r att kommunen skulle driva det; man vill hitta andra som vill göra det. Självklart önskar jag att Stena skulle vilja göra det, säger han.

Det är Väsby simsällska­p som brukar ansvara för Väsbys två utomhusbas­sänger, Hasselbade­t och Ekebobadet, under sommarmåna­derna. Pär Gabrielsso­n, som tillsätter klubbens sommarjobb, har dock inte hört något om att Ekebobadet skulle komma i fråga för den här sommaren.

– Det är ganska sent påkommet, Hasselbade­t öppnar första helgen i juni. Det beror på om det går att anställa personal, det är många som redan har fått sommarjobb. Men vi utesluter ingenting, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? LÄNGTAR. Madelene Engström vill kunna bada i den lokala bassängen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING LÄNGTAR. Madelene Engström vill kunna bada i den lokala bassängen.
 ??  ?? TESTAS. Kommunen utreder vad det skulle kosta att städa, laga, fylla upp och provköra bassängen.
TESTAS. Kommunen utreder vad det skulle kosta att städa, laga, fylla upp och provköra bassängen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden