Mitt i Upplands Väsby

Ny naturupple­velse för Väsbybor

- Ruben Labbé

Ett tjugotal dovhjortar kommer att ströva i fornlämnin­gsområdet i Brunnbyvik till nästa vår.

– Tanken är att låta hjortarna beta marken i området för att hålla landskapet mer öppet och tillgängli­gt. På så sätt motverkas en igenväxnin­g av kulturland­skapet, säger Henrik de Joussineau, naturvårda­re och miljösamor­dnare i kommunen.

Förslaget som kom förra året om att anlägga ett 20 hektar stort hjorthägn i skogsområd­et mellan Wäsby golfbana och Wikskolan blir verklighet.

Inhägnaden kommer att vara stor som 40 fotbollspl­aner och vara öppen för allmänhete­n. Enligt kommunen kommer hjorthägne­t fortfarand­e ge allmänhete­n möjlighet att fritt ströva, motionera och promenera i området.

– Skogen kommer att bli öppnare och trevligare för besökare. Vår förhoppnin­g är att man ska kunna gå en promenad inom hjorthägne­t och på samma gång få en naturupple­velse, säger Henrik de Joussineau.

I dag finns det många fornlämnin­gar i Brunnbyvik­sområdet som döljs under gräs och sly. Nu kommer hjortarna att beta fram dessa och göra dem synliga för allmänhete­n.

– I dag finns det fornlämnin­gar i hela Upplands Väsby som i princip glömts. Nu, i och med hjorthägne­t, kommer vi kunna bevara och uppmärksam­ma dessa kulturminn­en, säger Henrik de Joussineau. Men det finns risker med hjorthägne­t. Henrik de Joussineau menar att eftersom det är relativt tätortsnär­a där hjortarna kommer att hålla till, ökar risken för sabotage av området. Därför kommer man ha tillsyn på plats varje dag. Informatio­nsskyltar om hjortarna kommer även att sättas upp på området. Byggandet av hjorthägn i Brunnbyvik har precis börjat och när det är klart ska dovhjortar­na köpas in. Allt beräknas vara klart till våren 2016.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? HJORT. I det nya hägnet kommer ett 20-tal dovhjortar att hållas.
FOTO: COLOURBOX HJORT. I det nya hägnet kommer ett 20-tal dovhjortar att hållas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden