Mitt i Upplands Väsby

Nu får även Väsby utökad förskola för föräldrale­diga

- Miriam Lange Bålman

Snart har alla barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldrale­diga med ett yngre syskon rätt att vara i förskolan 30 timmar i veckan, jämfört med dagens 15 timmar. Beslutet kommer enligt utbildning­snämnden att ge barn och föräldrar bättre förutsättn­ingar.

– Satsningar på förskolan är en viktig pusselbit i arbetet med att lyfta resultaten i skolan, därför är jag glad att Väsby äntligen kan erbjuda barn till föräldrale­diga och jobbsökand­e mer tid på förskolan, säger Mathias Bohman (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Det nya beslutet kommer att träda i kraft den 1 september 2015 och fram till dess gäller de gamla reglerna. Dagens 15 timmar gäller för de barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldrale­diga med ett yngre syskon.

Satsningen på 30 timmars förskola görs för att stärka barnens utveckling och för att skapa bättre förutsättn­ingar för arbetssöka­nde föräldrar. Barnen får mer pedagogisk tid och föräldrarn­a ges möjlighete­n till mer egen tid då de kan söka arbete. Enligt beslutsfat­tarna i kommunen är en annan fördel att fler timmar på förskolan ger barn med annat modersmål än svenska möjlighet till ytterligar­e språkutvec­kling. Per Erik Kanström (M), opposition­sråd i Upplands Väsby kommun tycker att det är en bra och viktigt reform och håller med om att ökade timmar i förskolan är bra för barn som behöver lära sig bättre svenska.

– Det är viktigt för de barn som behöver jobba mer med det svenska språket och förbereda sig inför grundskola­n, säger han.

Däremot tycker Per Erik Kanström och Moderatern­a att Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et gjort en glädjekalk­yl, som han själv uttrycker det.

– För reformen med ökade timmar har de budgeterat tio miljoner kronor för ett år. När vi hade med samma förslag i vår budget budgeterad­e vi 13 miljoner kronor. Det skiljer alltså tre miljoner. Vi tror att det kommer bli en populär reform som kommer utnyttjas mycket och då måste det finnas tillräckli­gt med pengar till personal, lokaler och allt som hör förskolan till, säger Per Erik Kanström. Majoritets­partierna menar att förskolan lägger grunden till den första delen av det lärande som fortsätter resten av livet. Förutom 30 timmars förskola har kommunen därför även valt att höja förskolepe­ngen med sex procent, pengar som ska gå till fler pedagoger i skolan.

– Vi har varit tydliga med att pengarna från höjningen av förskolepe­ngen ska gå till fler anställda på förskolorn­a. Detta är en viktig satsning för att stärka kvaliteten och vi kommer att följa upp satsningen både för att se hur den används men också för att se hur den fått effekt, säger Lars Valtersson (MP), utbildning­snämndens ordförande.

”Det är viktigt för de barn som behöver jobba mer med det svenska språket och förbereda sig inför grundskola­n.”

 ?? FOTO: FREDRIK JOHANSSON/DIREKTPRES­S/ARKIV ?? 30 TIMMAR. Men det skiljer tre miljoner mellan hur Alliansen hade tänkt finansiera reformen, och den nuvarande majoritete­ns faktiska förslag, påpekar Per-Erik Kanström (M).
FOTO: FREDRIK JOHANSSON/DIREKTPRES­S/ARKIV 30 TIMMAR. Men det skiljer tre miljoner mellan hur Alliansen hade tänkt finansiera reformen, och den nuvarande majoritete­ns faktiska förslag, påpekar Per-Erik Kanström (M).
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? ANNAN SUMMA. Per Erik Kanström. (M).
FOTO: MICHAEL FOLMER ANNAN SUMMA. Per Erik Kanström. (M).
 ??  ?? GLAD. Mathias Bohman (S).
GLAD. Mathias Bohman (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden