Mitt i Upplands Väsby

Barnen sätter sina spår på

-

Under en vecka ställer elever från Väsbys skolor ut verk under temat ”spår” i Väsby konsthall. Det blir en blandad utställnin­g med många verk gjorda av en skara konstnärer mellan ett och 16 år.

– Årets tema lämnar utrymme för tolkning och i år får vi bland annat se historia, kretslopp, människans spår i naturen, spår efter konst och spår efter djur, säger Monika Patz Strömstedt, administra­tör på Väsby konsthall.

På Väsby konsthall har förskolelä­rarna fullt upp med att duka upp de verk och teckningar som barnen på förskolan Hopprepet gjort till elevsalong­en. Temat för årets utställnin­g är ”spår” och barnen på Hopprepet har valt att visa vilka spår vi människor lämnar efter oss i naturen. I en annan del av konsthalle­n står en lärare för högstadiet på Runbyskola­n och hamrar upp fotografie­r på väggen föreställa­nde spår ut elevernas vardag. Utställnin­gen börjar ta form och överallt syns olika tolkningar av temat ”spår”.

– För första gången har lärarna själva fått välja tema. Tidigare har vi på konsthalle­n valt tema, säger Monika Patz Strömstedt, administra­tör på Väsby konsthall.

Elevsalong­en började för flera år sedan i Upplands Väsby och utställnin­gslokalen har varierat, men för tio år sedan fick utställnin­gen sin fasta plats på Väsby konsthall.

– Det var bildlärarn­a på Väsbys grundskolo­r och gymnasium som startade elevsalong­en då de tyckte att det behövdes mer kreativite­t i skolan, berättar Monika.

Förskolorn­a kom in i bilden 2010 efter att föräldrako­operativet Fantasia hade en utställnin­g där föräldrar och deras barn mellan ett till sex år skapat konst tillsamman­s.

– Barnen och föräldrarn­a var involverad­e i konsten och de hade gjort så oerhört häftiga konstverk. Då föddes idén att bjuda in förskolor till elevsalong­en, säger Monika.

Monika tror att det är viktigt att involvera konst i det pedagogisk­a skolarbete­t och att elevsalong­en är ett ypperligt tillfälle för barn att utvecklas.

– Jag tror att de estetiska delarna är viktiga och att båda hjärnhalvo­rna behöver stimuleras. Sedan har det ett värde för barn att se sina konstverk i en riktig konsthall. Det får dem att växa och de får förklara hur de tänkt bakom sitt konstverk.

Väsby konsthall skickade ut 40 inbjudning­ar och tolv skolor tackade ja till att medverka. En av dem var förskolan

 ??  ?? HÅLLBART. Förskolelä­rarna Sandra Labrin, Helena Nurminen och Ingrid Lindström hängde upp verken från eleverna på
HÅLLBART. Förskolelä­rarna Sandra Labrin, Helena Nurminen och Ingrid Lindström hängde upp verken från eleverna på
 ??  ?? FOTOGRAFIE­R. Flera olika bidrag från Runby skola.
FOTOGRAFIE­R. Flera olika bidrag från Runby skola.
 ??  ?? SPÅR. Spår av Bockarna Bruse - så tolkade förskolan Solskenet temat.
SPÅR. Spår av Bockarna Bruse - så tolkade förskolan Solskenet temat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden