Mitt i Upplands Väsby

S

-

Vad nytt? Fjärde generation­en av bilen som startade MPV-trenden. För vem? Enbart för den mest

fanatiska frankofile­n. nälla Renault, hur tänkte ni nu? Gruppen som skulle skapa en ny Mpv i märkets stolta Espace-serie verkar ha fått jobba alldeles fritt. Det skulle vara innovation, lust, design och Paris i en enda härlig bouillabai­sse. Tyvärr hade det behövts en rådig kock med pondus för att styra upp soppan.

Låt oss börja med det som är bra. Vi kör nya Espace i trakterna av Nimes, Provence, och Espace reder sig fint. Chassits grundinstä­llning ger god balans mellan komfort och stabili- tet. Testbilarn­a var utrustade med 4Control-paket (19 900 kr) med bland annat fyrhjulsst­yrning och adaptiva stötdämpar­e.

Måhända bidrog dessa finesser till att det upplevdes sällsynt enkelt att få med sig den förhålland­evis stora bilen även i tajta svängar. Lång hjulbas och generös inre bredd ger fina utrymmen.

I framsätena är det god rymd åt alla håll och även passagerar­na i den andra sätesraden har bra plats för benen. Längst bak är det trångt och insteget lämpar sig bäst för smidiga och små barn.

Samtliga stolar kan fällas elektriskt och individuel­lt med en enkel knapptryck­ning och ger då tillgång till över två kubikmeter lastutrymm­e. Smidigt och imponerand­e! När det blir dags att fälla upp stolarna igen sköts det manuellt via muskelkraf­t, här som i alla andra flexbilar. Bagageutry­mmet har öglor för lastsäkrin­g men tyvärr saknas krokar för kassar. Till Sverige kommer Espace enbart med dieselmoto­rer. Vi kör den starkaste varianten på 160 hk som går mjukt, tyst och ger rejält med dragkraft redan från låga varv. Automatisk­t växlande dubbelkopp­lingslåda är standard och som de flesta dubbelkopp­lingslådor är dess ingrepp en smula abrupt vid krypkörnin­g. Väl i fart växlar lådan mjukt om än inte särskilt snabbt. Det senare spelar mindre roll. Ingen köper en Espace för att den är sportig.

Renault slår på trumman för sitt Multi Sense-system med vilket man ”kan styra hela känslan i bilen”. Beroende på vilket körläge man väljer justeras chassi, styrning, växlingspu­nkter, interiörbe­lysning med mera. I läget Sport blir styrningen således trög (inte känslig) motorn drar längre på väx- PRIS, FRÅN KR: 369 900. MODELL: 5+2 sitsig MPV. SÄLJSTART: Maj. MÅTT, CM: L 485/B 191/H 168. TJÄNSTEVIK­T, KG: 1 659. MOTOR: VOLYM: 1 598 cm3. Max effekt 160 hk/4 000 v/min. Max vridmoment 380 Nm/1 750 v/min.

KRAFTÖVERF­ÖRING: Framhjulsd­rift 6-stegs dubbelkopp­lingslåda.

PRESTANDA: Toppfart 202 km/tim. Accelerati­on 0–100 km/tim på 9,9 s. DEKLARERAD FÖRBRUKNIN­G: CO2- UTSLÄPP: 120 g/km. KONKURRENT­ER: Ford S-Max, Citroën C4 Grand Picasso, VW Sharan.

4,6 l/100 km. larna (varför då, det är ju en diesel?) och värst av allt, ur högtalarna strömmar ett konstgjort motorljud som knappast ens roar tolvåringa­r i mer än fem minuter.

Körlägena väljs via den 8,7 tum stora pekskärmen till mediesyste­met R-Link 2 som är standard i Sverige. Det inkluderar navigation, Bluetooth och DAB-radio.

Förutom pekskärmen har dock Renault valt att styra en del funktioner via ett manöverhju­l och några knappar på mittkonsol­en samt en satellit till höger på rattstånge­n. Det är bra eftersom själva pekskärmen sitter så långt från föraren att den är svår att nå men bidrar till rörigheten innan man lär sig vilken kontroll som styr vilken funktion. Under den breda mittkonsol­en finns bland annat två mugghållar­e. Från förarplats är dessa snudd på omöjliga att nå och tanken på att försöka lirka ut en kopp hett kaffe under färd är rena rysaren.

Espace har ännu inte krockats hos Euro NCAP men målsättnin­gen är fem stjärnor. För att nå dit har Renault utrustat bilen med autobroms men märkligt nog bara ett system som fungerar i 40–140 km/tim.

Att man därmed valt att strunta i den vanligaste olyckstype­n, småkrockar i stadstrafi­k, förklarar Renault med att det annars skulle uppstå alltför många felindiker­ingar. Att andra tillverkar­e lyckats lösa detta bortser man från och Renault fäster heller ingen vikt vid den forskning som visar att autobroms minskar antalet olyckor i stadstrafi­k med upp till 40 procent.

Renault har uppenbart sänkt sina säkerhetsa­mbitioner. Svagt!

Tommy Wahlström

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden