Mitt i Upplands Väsby

Så gör du huset vinterredo i sommar

När vädret är varmt och livet känns enkelt kanske inte läckande kranar och sprickor i fasaden är det första man tänker på. Men genom att se över huset under sommaren kan du bespara dig själv mycket trubbel. Att fixa taket i snöoväder gör ingen glad.

- FOTO: NORDSJÖ FOTO: NORDSJÖ

FASAD. Ta ett varv runt huset och leta efter sprickor i husgrunden och fasaden. Åtgärda eventuella skador med nytt bruk. Om du inte känner dig helt säker kan det vara en god idé att anlita proffs.

Fasad och husgrund

Ta ett varv runt huset och leta efter sprickor i husgrunden och fasaden. När vintern och mörkret kommit kommer det vara svårare att se skadorna. Om du hittar några – åtgärda med nytt bruk. Se även upp med mörka fläckar som kan vara tecken på fuktansaml­ingar. Om du hittar fläckar, försök ta reda på anledninge­n och åtgärda. Tumregeln är att det blir billigare och enklare att åtgärda ett problem tidigt än att vänta på att det kanske förvärras. Om du inte känner dig helt säker kan det vara en god idé att anlita proffs. Har du ett trähus? Se till att alla brädor är i gott skick. Byt ut de som är rötskadade och fäst de plankor som sitter löst. Skrapa och tvätta gärna utsatta delar av huset och stryk över ett nytt lager av skyddande färg.

Taket – på utsidan och insidan

Börja med att se över taket generellt, att pannorna är hela, att ingen fattas eller ligger snett. Du kan också kolla skicket på taket inifrån. Inspektera med ficklampa efter ett häftigt regn. Mörka fläckar på insidan är ett dåligt tecken, de punkterna bör kontroller­as även utifrån. Inspektera också takpapp, täckplåtar, taknockar och snednockar. ALGER. Tvätta staketet för att minska risken för alger och svartmögel.

Tomten och trädgården

Innan snön lägger sig som ett täcke igen gäller det att få ordning på tomten. Se över gräsmattan, klarar den av minusgrade­r och kallt regn och snö? Tvätta staketet för att minska risken för alger och svartmögel. Tvätta med såpa eller handdiskme­del, ljummet vatten och skurborste.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden