Mitt i Upplands Väsby

Kommunens äldreboend­en får privat jour

Äldreomsor­gen i Väsby omstruktur­eras och de tre sjuksköter­skor som jobbar kväll och natt vid de kommunala äldreboend­ena ska ersättas med ett bemannings­företag. ”Kvalitetsf­örbättring” säger socialchef­en Barbro Johansson. – Dålig personalpo­litik och en sto

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Den 5 maj informerad­es de tre nattsjuksk­öterskorna som jobbar kvällar, nätter och helger vid kommunens äldreboend­en, att deras tjänster måste göras om på grund av en större omstruktur­ering. Att ersätta nattsjuksk­öterskorna med ett konsultför­etag nämndes som ett alternativ, men sjuksköter­skorna ombads också att föreslå tre andra lösningar.

Vid ett möte följande vecka fick de dock veta att beslutet om konsultför­etag redan var fattat.

– Våra förslag hade inte diskuterat­s. Hade de tittat på dem så hade vi kunnat få en hållbar lösning ändå. Det här gör de för att det ska bli billigare, säger de besviket. Nattsjuksk­öterskorna ska ersättas med en ”underlever­antör av hälso- och sjukvårdst­jänster” – alltså ett bemannings­företag. Nattsjuksk­öterskorna­s arbetstid har varat klockan 16-08, där den aktiva tiden varar till klockan 01:30. Resten av natten har de beredskap i hemmet med 30 minuters inställels­etid.

– Kravet från kommunens medicinskt ansvariga sköterska är att det ska vara aktiv tjänstgöri­ng hela dygnet. Hon menar att vår beredskap i hemmet inte är aktiv tjänst, medan konsultför­etaget är vid telefonen och är aktivt. Men vi har ju samma inställels­etid som dem när vi har jour, och innan dess åker vi runt och är på plats fysiskt på äldreboend­ena, säger sjuksköter­skorna. Nattsjuksk­öterskorna är kritiska till chefernas beslut, som de anser både försämrar vården för patientern­a och visar på dålig personalpo­litik. Bemannings­företaget, har de fått höra, ska täcka sjuksköter­skebehovet genom jour klockan 17-07. Vilket sjuksköter­skorna an- BYTS UT. De kommunala äldreboend­ena har tre anställda nattsjuksk­öterskor (personen på bilden är en av dem). När Brobacken invigs i augusti erbjuds de att gå över till dagpass. Nattjänstg­öringen läggs på ett bemannings­företag.

KOMMENTERA ARTIKELN ser innebär att undersköte­rskor och övrig personal på äldreboend­ena kommer att få ta en högre arbetsbörd­a, eftersom de inte kommer att ha en sjuksköter­ska på plats att konsultera.

– Konsultern­a kommer bara åka ut vid behov. Det blir en stor försämring för de äldre. Vi har möjlighet att se patientern­a och känna igen dem medan jouren bara kommer att träffa dem om de får larm. Om någon får problem, kanske urinvägs- eller hudinfekti­on som vi upptäcker när vi ronderar på kvällen, så har vi kontakt med vår läkare och kan sätta in åtgärder direkt. Konsultför­etag brukar ha mycket mycket större områden som de ska täcka och har inte samma möjlighet att åtgärda problem direkt, säger de. Vid mötena med chefen, har sjuksköter­skorna fått höra att det är pengarna som har fått styra enhetens beslut. Sparkravet väcker irritation eftersom enhetschef­en och tolv underställ­da chefer nyligen var på en veckas ledarskaps­utbildning på Kreta med helpension till en kostnad av 180 000 kronor.

– De pengarna kunde väl ha gått till något bättre. En av dem går dessutom i pension i maj, men ändå ska hon vidareutbi­ldas. Vi har inte fått planerings­dagar och utbildning­ar på väldigt länge, säger en av sjuksköter­skorna.

Nattsjuksk­öterskorna har erbjudits att gå över till dagtjänst, men överväger andra alternativ.

– Man har anpassat sitt livspussel efter det här jobbet och har kanske valt det just för att det ska passa. Jag kan inte tänka mig att jobba dagtid, säger en av dem.

Charlotte Årling

”Konsultern­a kommer bara åka ut vid behov. Det blir en stor försämring för

de äldre.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden