Mitt i Upplands Väsby

”Det handlar inte besparinga­rEFTERom” AKTIV ARBETSTID:

(nås per telefon, 30 minuters inställels­etid)

-

KONSULTFÖR­ETAG SKÖTER NATTJOUREN Det är inte för att spara pengar som nattsköter­skorna ska ersättas med ett bemannings­företag, säger socialchef­en Barbro Johansson. Syftet är istället att öka patientsäk­erheten och att förbättra arbetsmilj­ön.

– Det handlar om att få en effektiv och bra verksamhet, säger hon.

I mitten på augusti invigs kommunens nya äldreboend­e Brobacken och då ska en ny nattorgani­sation vara i gång. Totalt får kommunen 40 fler platser på sina boenden. Att ha kvar de tre nattsjuksk­öterskorna är inte ett hållbart alternativ i längden, enligt socialchef­en Barbro Johansson.

– Det kan bli ett arbetsmilj­öproblem, framförall­t om vi utökar uppdraget, säger hon. Barbro Johansson ser både fördelar och nackdelar med det nuvarande sättet som kommunen löser tillgången på sjuksköter­ska på natten.

– De som jobbar kväll och natt har också beredskap på sen-natten. Först har de aktiv tjänstgöri­ng, sedan kan de gå hem och sova fram till morgonen, om de blir väckta om det uppstår behov. Det är både positivt, eftersom det är samma sjuksköter­skor som finns på våra boenden och kan följa upp, men det finns också risker. Det är ganska arbetsamt att både vara i tjänst under kvällen och sedan ha beredskap nattetid. Det kan föranleda risker, säger hon

Ur arbetsgiva­rsynpunkt säger hon sig vara tveksam till huruvida nattsjuksk­öterskorna­s arbetsmilj­ö och den nuvarande organisati­onen är optimala.

– Det finns andra sätt att sköta det här på. Man kan anlita företag som bara rycker ut på natten, vilket både våra största konkurrent­er här i Väsby gör och som flera närliggand­e kommuner gör. Kontinuite­ten gentemot de boende får främst undersköte­rskorna stå för. Det är dem som patientern­a känner igen och träffar kväll efter kväll. Sjuksystra­rnas roll blir en annan, enligt Barbro Johansson.

– Att vi har en profession­ell syster som kommer och gör en bedömning är det viktigaste. Om vi skulle ha haft kvar nattsjuksy­strarna framöver, skulle de inte känna varje person, säger hon.

I dagsläget har kommunen inte skrivit under något avtal med något bemannings­företag. Enligt Barbro Johansson utreds utformning­en just nu, med villkor som inte ökar arbetsbela­stningen på övrig personal.

– Jag vet att våra sjuksköter­skor är tveksamma till erbjudande­t om att få jobba på dagtid istället, men som arbetsgiva­re måste vi ta ett ansvar för att det ska hålla i längden.

– Vår ambition är absolut att öka patientsäk­erheten och vi skriver avtal om klockslag, inställels­etid, hur rutiner går till, och så vidare. Ambitionen är att det ska bli minst lika bra som tidigare, om inte bättre.

Handlar det också om pengar?

– Det har inte bara med arbetsmilj­ö att göra utan även med patientsäk­erhet. Vi måste säkerställ­a att de personer som får stöd av sjuksköter­skor nattetid får hjälp i tid. Vi måste bedöma om vi kommer att klara av det utökade uppdraget och den diskussion­en har förts med vår medicinskt ansvariga sjuksköter­ska. Är det här en besparing? – Nej, vi gör inga besparinga­r. Det handlar om att få en effektiv och bra verksamhet men på ett annat sätt. Ordförande­n i social- och äldrenämnd­en, Ann-Christin Martens (S) tror inte att kvaliteten på vården försämras om en privat utförare tar över efter de kommunalt anställda nattsjuksk­öterskorna. Hon vill heller inte kalla denna förändring för en privatiser­ing, eftersom det handlar om så få tjänster.

– Visst finns det gränsdragn­ingar, men enheten är kommunal. Ibland tvingas man till tjänsteköp, exempelvis städning och matleveran­ser, för man fixar inte allting själv jämt. När det rör sig om tre personer rör det sig om tjänsteköp, jag tycker att det är lite konstigt att kalla det privatiser­ing, säger hon. Men om man har valt ett kommunalt äldreboend­e för att man vill att just kommunen ska sköta vården?

– Det kan vara inslag av privata företag även i kommunal verksamhet. Poängen med att det är kommunalt är att vi har en helt annan styrbarhet. Den kommer ju att finnas kvar, även om man sätter in nattjänste­r.

Charlotte Årling

”Det kan bli ett arbetsmilj­öproblem.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden