Mitt i Upplands Väsby

Föräldrarn­a mötte ansvariga

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Förra onsdagen genomförde politiker, tjänstemän och rektor ett missnöjesp­räglat första informatio­nsmöte med föräldrarn­a vid Smedby skola om nedläggnin­gen. Föräldrarn­a var långtifrån nöjda med svaren.

Lars Valtersson (MP) och Ibrahim Abdallah (S), utbildning­snämndens ordförande respektive vice ordförande, blev hårt ifrågasatt­a om huruvida de har elevernas bästa framför ögonen.

– Det här kan inte vara för barnens bästa, det här är för plånbokens bästa, sade en förälder som påpekade att beslutet kom lägligt i förhålland­e till viteshotet från Skolinspek­tionen.

– Vitet handlar om 750 000 kronor. Den här skolan går back 4,5 miljoner kronor. Så det är jämförelse­vis ganska lite pengar, sade Ibrahim Abdallah, och fortsatte: Men det är klart att ekonomin spelar roll. Skolan hade behövt avskeda nio lärare för att få ekonomin att gå ihop, eller ha dubbelt så många elever som i dag. Kritiken från föräldrarn­a spände över alla områden. Hur politikern­a har kunnat låta Smedby skola förfalla i flera år utan att tillföra nödvändiga resurser, hur man tänkte när man meddelade beslutet bara två veckor innan skolavslut­ningen och inte tidigare har gett någon förvarning, varför eleverna fick reda på nedläggnin­gen före föräldrarn­a, och huruvida det fria skolvalet är till nå- gon hjälp för Smedbys elever när det nu är i senaste laget att söka skola inför hösten.

– Varför skylla på för lite elever när det var ni som orsakade det här? Skolan har skrikit efter mer resurser, sade en förälder.

– Ni säger ju att eleverna får gå antingen på Grimsta eller på Väsby. Det här är inte att erbjuda dem plats, det är att forsla fåren, sade en annan.

– Är det kommunens vision att bygga jätteskolo­r med 600–700 elever i Väsby? Undrade en tredje.

– Det ni säger är att ni inte klarar av att driva kommunala skolor, sade en fjärde.

– Smedbyskol­an är viktig för själva Smedby. Det är ett problemomr­åde, men ni tar bort tryggheten för barnen. Vad händer med Smedby då? undrade en femte. Oro uttrycktes för Väsbys och Grimstas möjlighete­r att ta emot Smedbys alla 200 elever till hösten utan att öka storleken på klasserna och försämra kvaliteten på undervisni­ngen. Ibrahim Abdallah förklarade att skolpengen följer eleven, vilket gör att den nya skolan får mer pengar på samma ytor.

– Klasserna blir inte större. För årskurs 1 till 3 kommer det att gå två klasser på tre lärare, sade utveckling­sledaren Kent Norström.

Kent Norström förklarade att det i Grimsta finns lediga lokaler, och att det i Väsby skola kommer att byggas om lokaler som ska stå klara till hösten.

Frågan om hur kommunen ska säkra en trygg och gratis skolgång för Smedbys barn återkom flera gånger MÅNGA. Cirka 80 föräldrar, och några elever, kom till mötet på onsdagen. Representa­nter från kommunen var utveckling­sledare Kent Norström, utbildning­snämndens vice ordförande Ibrahim Abdallah (S) och ordförande Lars Valtersson (MP), rektor Gabriella Brundin och kommundire­ktör Hillevi Engström. under mötet. Många sade att de inte ville låta sina lågstadieb­arn cykla eller promenera till Väsby skola.

Lars Valtersson sade att man har pratat om att ordna en ”gående skolbuss” där en anställd möter upp och promenerar med barnen till skolan. Men kommunen tänker inte, som föräldrarn­a föreslog, köpa busskort till alla.

– Man har rätt att ansöka om busskort, men vi har regler för det. Om alla Smedbys elever skulle få busskort skulle vi ju behöva ändra reglerna för alla, sade Lars Valtersson.

”Det ni säger är att ni inte klarar

av att driva kommunala skolor.”

Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden