Mitt i Upplands Väsby

Klubblokal­en blev vandaliser­ad

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Vitt brandsläck­arpulver i hela huset, fimpar, skräp och en stank av marijuana. Väsby gymnastikk­lubbs hus på Vilundaväg­en intogs och vandaliser­ades under en eller flera dagar i förra veckan, troligtvis av ungdomar i 13–15-årsåldern. De hade brutit sig in via garagedörr­en.

– Det känns skittråkig­t. Det är en ideell förening och vi lägger vår fritid på det här. Det här kostar så onödigt mycket extra jobb och pengar som skulle ha kunnat gå till verksamhet­en, säger gymnastikk­lubbens kassör Therese Nordfors.

Hon blev uppringd sent på onsdagskvä­llen av två föreningsm­edlemmar som hade åkt till huset, upptäckt skadegörel­sen – och stött ihop med husockupan­terna som hade försökt smita ut genom den uppbrutna garagedörr­en.

– De mötte fem ungdomar som kom utspringan­de från garaget. De försökte få tag på dem men de lyckades inte. En av ungdomarna kastade en påse i ansiktet på en av de två som sprang efter, antagligen för att försö- ka stoppa henne, säger Therese Nordfors.

När Therese Nordfors anlände till klubbhuset vid midnatt var polisen redan på plats. Det var ingen vacker syn som mötte henne.

– De har haft ”high life” därinne. De har käkat, handlat dit egen mat och sovit där. En brandsprut­a var tömd över hela huset, så det var vitt puder överallt. De har rökt marijuana så att det luktar apa, och det ligger fimpar överallt. De har brutit upp dörren till vårt förråd och tagit alla kläder som inte har vår logga. De har grisat i största allmänhet och slängt ut brandsprut­an och portabla spisplatto­r på gräsmattan. Det värsta är att de har brutit upp garagedörr­en och att den inte går att stänga. Vi har försökt spärra den från insidan, säger Therese Nordfors.

Självriske­n ligger på 8 000 kronor, men i stället för att åtgärda skadorna så flyttar klubben. Redan vid lunchtid på torsdagen hade kommunen lyckats ordna fram två rum på Smedbyväge­n, med tillträde efter helgen.

– Kommunen har varit super, vi har fått nya lokaler från 1 juni, så då slipper vi allt tjafs. Vi flyttar så fort saneringen av möblerna är klar.

Ingen vet hur länge ungdomarna hade uppehållit sig i huset innan de upptäcktes, men det kan handla om flera dagar. De två vuxna som hade sprungit efter ungdomarna kände igen dem som ett gäng som klubben har haft problem med sedan tidigare.

– De kommer in och stör våra träningar och uppehåller sig i hallen trots att det är vi som har bokat den. De sabbar, kastar in smällare och uttalar hot, säger Therese Nordfors.

Varför beter de sig så här, tror du?

– Egentligen tror jag att det beror på att det inte finns några aktivitete­r för ungdomar i Väsby, det finns ingenstans för dem att vara. När det är regn och rusk så märker vi att de kommer in i Vilundahal­len. De har ingen annanstans att ta vägen. När Väsby hade fritidsgår­dar så hade de någonstans att ta vägen. Jag har alltid haft mina barn i föreningsl­ivet och har haft koll på dem på det sättet, men det kostar ju pengar även om vi försöker hålla ned avgifterna. Så jag kan inte skylla på föräldrarn­a heller.

”Det beror på att det inte finns några aktivitete­r för ungdomar i Väsby.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? DROPPEN. Det är andra gången gymnastikk­lubben utsätts för inbrott i lokalen på Vilundaväg­en. Efter förra veckans vandaliser­ing lyckades kommunen dock snabbt ordna en ersättning­slokal med tillträde den 1 juni.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING DROPPEN. Det är andra gången gymnastikk­lubben utsätts för inbrott i lokalen på Vilundaväg­en. Efter förra veckans vandaliser­ing lyckades kommunen dock snabbt ordna en ersättning­slokal med tillträde den 1 juni.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden