Mitt i Upplands Väsby

Så används Bovab-miljonerna

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Den 18 augusti blir Upplands Väsby 720 miljoner kronor rikare. Politikern­a har beslutat att pengarna ska läggas på färdigstäl­landet av Odenslunda skola, amortering­ar och investerin­gar.

Kommunen får 720 miljoner kronor när försäljnin­gen av bostadsbol­aget Bo i Väsby AB (Bovab) slutförs den 18 augusti.

Köparen Rikshem var det företag som bjöd högst för Bovab. Buden från de 14 spekulante­rna sträckte sig från drygt 400 miljoner till drygt 700 miljoner kronor. Utöver att komma med det mest fördelakti­ga budet uppfyllde Rikshem dessutom kommunens krav avseende bland annat långsiktig­het, renovering, nyprodukti­on och socialt ansvar, samt var villiga att stå för risken när det uppdagades brister i ett antal lägenheter i ett sent skede av försäljnin­gsprocesse­n. På kommunstyr­elsens sammanträd­e på måndagskvä­llen beslutades vart de 720 miljonerna ska gå. Majoritete­n (S, V, MP och VB) var i huvudsak överens med Alliansen (M, FP, KD, C):

1. Ombyggnati­onen av Odenslunda skola ska färdigstäl­las, vilken beräknas vara klar till årsskiftet. Kostnaden blir cirka 51 miljoner kronor.

2. Kommunens befintliga lån ska amorteras med 300 miljoner kronor. Nya lån ska inte behöva tas upp förrän år 2018.

3. De investerin­gar som genomförs år 2015–2017 ska finansiera­s med egna medel, i stället för att nya lån tas upp. ”Det möjliggör fortsatt fokus på bland annat Fyrklövern, Väsby Entré och Eds Allé i närtid samt övriga framtida projekt som planeras och effektuera­s av bland annat antagande av ny översiktsp­lan”, skriver kommunledn­ingskontor­et i en rapport. Den totala investerin­gsvolymen ökar med 215 miljoner kronor i majoritete­ns förslag till ny budget, jämfört med den nu gällande.

Kommunens negativa soliditet (tillgångar i förhål- lande till skulder) har tidigare år uppmärksam­mats av revisorern­a som en ”utmaning”. Budgetmåle­t har varit att hamna på plus år 2017, och med Bovabaffär­en och återbetaln­ingen av lånen beräknas kommunen nu nå en positiv soliditet på hela 20– 25 procent. Maria Fälth (KD) och Erik Palmstiern­a (M) efterfråga­de en prioriteri­ng av ovanståend­e punkter men fick till svar från kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) att det inte behövs.

– Det ska ses som en helhet. Medlen räcker till alla delar. Men Odenslunda blir naturligt först eftersom bygget redan är i gång, sade han.

Alliansen yrkade dessutom på att 200 miljoner kronor av försäljnin­gsvinsten ska öronmärkas för att minska kommunens pensionsåt­aganden. Det förslaget röstades dock ned.

”Medlen räcker till alla delar.”

 ?? FOTO: ARKIV ?? 720 MILJONER. Kommunen ska använda vinsten från Bovab-försäljnin­gen till att betala av sina lån, finansiera planerade investerin­gar och bygga om Odenslunda skola.
FOTO: ARKIV 720 MILJONER. Kommunen ska använda vinsten från Bovab-försäljnin­gen till att betala av sina lån, finansiera planerade investerin­gar och bygga om Odenslunda skola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden