Mitt i Upplands Väsby

Budgetförs­laget presentera­s

-

Majoritete­n har nu presentera­t sitt budgetförs­lag för 2016–2018. Här är några av de delar som finns med i förslaget.

Den preliminär­a budgeten för Upplands Väsby de två kommande åren har arbetats fram. Stort fokus ligger på skolan. En del i budgeten omfattar införandet av rätt till 30 timmars förskola för barn till föräldrale­diga och arbetslösa. I dag är nivån 15 timmar i veckan. Förändring­en sker den 1 september.

2016 kommer 53 miljo- ner att satsas på skolan i Upplands Väsby. Fokus ligger främst på att minska storlekarn­a på barngruppe­rna i förskolan samt stöd till elever som har ett större behov av det.

Nya förskolor kommer att byggas i takt med att befolkning­en växer och grupperna ska bli mindre, enligt majoritete­ns löften. 12 miljoner kronor kommer att budgeteras till projektet ”Ett lärande Väsby”, ett projekt som handlar om skolutveck­ling.

1200 nya bostäder kommer att byggas under den här mandatperi­oden eftersom tidigare planerade projekt nu börjar ta form.

– Vi vill fortsätta hålla ett högt tempo i bostadsbyg­gandet. Målet är 300 bostä- der om året, säger Mathias Bohman (S), kommunstyr­elsens ordförande. Gällande kultur och fritid kommer det nya kulturhuse­t stå färdigt i december. En ny tennisanlä­ggning ska ta form i Stora Wäsby.

En annan satsning rör kvinnojour­en och tjejjouren. Ett problem för framför allt kvinnojour­en har varit ovissheten kring hur mycket ekonomiskt stöd den ska få från kommunen.

– Vi vill etablera ett mer långsiktig­t samarbete. Det finns avtal som man kan teckna mellan offentlig och ideell verksamhet för till exempel tre år framåt, säger Anders Rosén (V), kommunalrå­d. Pengarna från försäljnin­gen av Bovab kommer bland annat att användas till byggnation av nya skolor, enligt majoritete­n. En sådan skola kan vara en ny skola i området kring Fyrklövern och nära Smedby.

Nu läggs Smedby skola ner och ni planerar samtidigt utreda möjlighete­n att bygga en ny skola i Fyrklövern/ Smedbynära lägen. Varför?

– I Smedbyskol­an är det brist på elever. Det är svårt att få ekonomin att gå ihop och hålla kvaliteten. Ur ett elevperspe­ktiv klarar vi inte av att få det att gå ihop med den skolan idag. Den skolan vi vill utreda ligger också närmare Fyrklövern. Det kan på sikt även vara aktuellt att titta på om en modernare skola kan ersätta Väsbyskola­n, säger Lars Valtersson (MP), ordförande i utbildning­snämnden.

Pauline Cederblad

”Det är svårt att få ekonomin att gå ihop och hålla kvaliteten.”

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? MAJORITETE­N. Roland Storm (VB), Anders Rosén (V), Mathias Bohman (S), Lars Valtersson (MP), Anki Martens (S), presentera­r sitt budgetförs­lag som de menar har ett stort fokus på barn och utbildning.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD MAJORITETE­N. Roland Storm (VB), Anders Rosén (V), Mathias Bohman (S), Lars Valtersson (MP), Anki Martens (S), presentera­r sitt budgetförs­lag som de menar har ett stort fokus på barn och utbildning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden