Mitt i Upplands Väsby

Ny sport premiärtäv­lade i Väsby

- FOTO: ANDERS EKSTRÖM Anders Ekström

Det skrevs historia i Väsby den gångna helgen. För första gången någonsin arrangerad­es nämligen ett SM i multikopte­r och på plats i Väsby var tolv olika tävlande från hela Sverige.

På prylsajten M3.se pågår ständigt diskussion­er kring teknik och prylar. Något som är i ropet just nu är multikoptr­ar, mer kända som drönare. Fast drönare har, på grund av att de används i krigsförin­g och då är vapenbesty­ckade, en något negativ klang i mångas öron. Fredrik Agrén på M3 har märkt av det ökade intresset och genom en ljusgård på kontoret fick han en idé.

– Jag har märkt av det kraftigt ökade intresset för multikoptr­ar, säger Fredrik Agrén. Vi klurade lite på det och när jag såg vår stora ljusgård på kontoret fick jag en idé. Vad skulle hända om vi kör en hinderbana? Hur ska vi hitta deltagare? Vi på kontoret började bolla runt idéer och kom snabbt överens. Första tankarna var att köra tävlingar på kontoret, men efter ett tag föddes en bättre idé. Redaktions­chefen Anna Müller, som bott tio år i Väsby, kände till ett stort hundtränin­gslokal för agility på vägen till Kairo och Sättra.

– Jag tävlar och tränar själv agility sedan 16 år, säger Anna som dock flyttade från Väsby kort innan hallen byggdes. Vi åkte ut och tittade och lokalen passade mycket bra för oss. Dessutom fanns det redan hinder på plats. GRUNDARE. Fredrik Agrén är nöjd att tävlingen blir av och tycker att hundtränin­gscentret i Väsby passade perfekt till ändamålet.

– Det var en lyckoträff att Anna varit i agilitysvä­ngen så länge, fortsätter Fredrik Agrén. Lokalen och hindren var perfekta för oss. Efter det var det som öppet mål. Vi pratade med finansiäre­r och sponsorer och märkte av det fanns ett stort intresse. Det bestämdes att vi skulle testa och köra det som ett pilotår. Vi börjar lite diskret med bara en gren och utan publik, men tanken är att fortsätta utveckla tävlingen. Mulitkopte­r-modellen som används är en så kallad Hubsan. En liten multikopte­r med fyra små propellrar och en inbyggd HD-kamera. SM-tävlingen körs i två moment där de tolv deltagarna först får flyga in sig och sedan tävla på en uppbyggd tävlingsba­na. De fem bästa går sedan till final. Och då byggs en ny hinderbana, som är lite enklare och mer hastighets­betonad. Men då tilläts ingen testomgång.

– Det känns superkul att få till det, säger Fredrik Agrén. Det är min bebis det här och det ska bli kul att skala upp det ännu mer kommande år. Idén kom i februari, så det har varit snabba ryck. Förhoppnin­gsvis har vi skapat en arena där alla entusiaste­r kan samlas. En av de tolv tävlande var Christoffe­r Andersson från Bollstanäs. För runt fem år sedan förädlades intresset och genom sitt jobb på Hobbex kan han även flyga dem på dagtid.

– Jag har alltid haft ett radiostyrt intresse och tyckt om helikoptra­r. Jag har haft runt tio stycken. Multikoptr­ar är lättare att flyga och är stabilare. Eftersom jag bodde närmast tävlingen fick jag möjlighete­n att få vara med, säger Christoffe­r Andersson.

Att köra ett SM är bra för sportens framtid tycker 22-åringen.

– Jag tycker det är bra att det blir en sport, fortsätter han. Det ger en mer positiv status istället för att bara blanda ihop det med det militära. Jag hoppas att det ska leda till ett bättre rykte. Vi som flyger själva säger aldrig drönare.

”Jag hoppas att det ska leda till ett bättre rykte”

Vinnare av Sveriges första SM i Multikopte­r var Fredrik Thor från Djurhamn. Christoffe­r Andersson från Väsby kom nia.

 ?? FOTO: MARTIN FÄLTSTRÖM/IDG ?? DEBUT.
Christoffe­r Andersson från Bollstanäs var än av de första tolv som tävlade i SM i multikopte­r.
FOTO: MARTIN FÄLTSTRÖM/IDG DEBUT. Christoffe­r Andersson från Bollstanäs var än av de första tolv som tävlade i SM i multikopte­r.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? MULTIKOPTE­R. Istället för de illa klingande ordet drönare används istället benämninge­n multikopte­r. Här syns en Hubsan, som används vid tävlingarn­a.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM MULTIKOPTE­R. Istället för de illa klingande ordet drönare används istället benämninge­n multikopte­r. Här syns en Hubsan, som används vid tävlingarn­a.
 ??  ?? HINDER. Ett gäng agilityhin­der skulle passeras och de fem bästa tiderna gick vidare till en slutfinal.
HINDER. Ett gäng agilityhin­der skulle passeras och de fem bästa tiderna gick vidare till en slutfinal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden