Mitt i Upplands Väsby

Arvid har framtiden planerad MER Arvid Lüning

-

Förra året gjorde han debut i 85 cc och missade precis finalen i U-EM. Men till i år har det gått bättre och Arvid Lüning har redan nu, i princip, kvalat in sig i den stora motocrossf­inalen i Lettland.

– Mitt mål är att komma topp-tio i U-EM och även vinna U-SM i år, säger Arvid Lüning som är högst rankade svensk i tävlingarn­a på kontinente­n.

Han fick sin första cross redan som femåring och storleken på motorcykel växte i takt med åldern. Även om Arvid Lüning spelade fotboll länge var det motocrosse­n han ville satsa på.

– Så fort det krockade ville jag helst köra crossen, säger Arvid Lüning. Crossbanan är det bästa som finns. Jag tänker faktiskt inte på mycket annat.

På Upplands Väsby Motorklubb­s väldigt vackert belägna crossbana började intresset ta fart. Med en vacker utsikt över sjön Fysingen bedrivs det verksamhet på UVMK:s bana i stort sett dagligen. Så även för Arvid Lüning. Efter att mest kört tävlingar i Stockholm började han under 2013 att vidga sina vyer. Både SMoch EM-deltävling­ar, runtom i Sverige och Europa. Dessutom junior-VM och andra race runt om i Europa. Under 2013 var han rankad trea i Sverige på 65 cc men inför förra året gick han över till 85 kubik.

– Det gick oväntat bra och jag körde nästan alla deltävling­ar i U-EM, säger Arvid Lüning. Men jag lyckades inte kvala in till slutfinale­n. I U-SM blev jag fyra efter totalt fem olika tävlingar. Det första året får betraktas som ett inkörnings­år och 13-åringen, som ska fylla 14, drog mycket lärdom av fjolåret. Efter att årets säsong startat i slutet på mars har fem deltävling­ar i Europa avgjorts. Och redan nu står det klart att Arvid kommer till slutfinale­n.

– Det har gått väldigt bra. Bland de runt 75 tävlande i den nordvästra zonen ligger jag just nu sjua. Topp-tio går till final, och som det ser ut nu är det nästan omöjligt att missa finalen. Jag har många poäng ner till den som ligger elva.

Just nu är Arvid bästa svensk bland de runt dussinet svenskar som åker norra och centrala Europa runt och tävlar. I Sveriges tävlingszo­n ingår även Storbritan­nien, Benelux-länderna, Tyskland och de nordiska länderna. Från de tre andra av Europas zoner kommer tio från varje zon att ansluta till slutfinale­n.

– Mitt mål är att vara minst topp-tio i finalen och sen vill jag även vinna SM i år. Just nu är jag fyra i SM. Även om det inte finns någon officiell förarranki­ng, så gör Arvids framgångar att han teoretiskt sätt är topprankad i Sverige i 85-kubiksklas­sen.

– Det är ju bara teoretiskt än så länge, men det känns ju såklart bra. Men jag känner ingen press. Det troliga är att jag går upp till 125 cc redan nästa år.

Även om han bara är född 2001 och fortfarand­e går i högstadiet så ser den blivande 14-åringen en framtid inom crossen.

– Det vore en dröm att jobba med detta. Att vinna VM och få göra det här på fulltid. Jag skulle vilja bli så pass bra att jag får åka i ett team. Det är det här jag älskar och jag kan inte se en annan framtid än att vara proffs. Jag vill gärna flytta till Holland och satsa fullt ut, säger Arvid Lüning. Eftersom Arvid av naturliga skäl saknar körkort, får han förlita sig på sina föräldrars goda vilja. I en specialbyg­gd husbil åker nämligen familjen Lüning runt i Europa och Sverige. Framförall­t är det pappa Henrik som åker med längst Europas oändliga vägar. Förutom de långa resorna tränar Arvid i stort sett varje dag. Men inte bara motocross.

– Jag kör även mycket kondition och mycket taktik. Det är viktigt hur man lägger upp körningen på banan. Jag försöker att inte riska så mycket, utan det är viktigare att stå på hjulen. Det är alltid en risk att hamna på sjukhus och då tappa i utveckling. Men jag har bara skadat mitt lillfinger än så länge, det är ju ett stort bakslag i utveckling att skada sig.

– Självklart tar crossen mycket tid och jag tar en del ledigt från skolan. Men så länge jag sköter studierna så får jag ledigt. Vart är du om tio år? – Då har jag både kört och vunnit VM. Sedan åka

”Som det ser ut nu är det nästan

omöjligt att missa finalen.”

ÅLDER: 2001) Klubb: Uppland Väsby Motorklubb Aktuell: I princip kvalat in sig till motocrossf­inalen i U-EM i Lettland

13 år (född över till USA för att köra deras tävlingar. Allt är större där borta. Alla är proffs och det finns stora möjlighete­r för motocross i USA, säger Arvid Lüning.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? ETTA.
Just nu är Arvid Lüning, 13, bäst placerad av alla svenskar i motocrosse­ns 85 cc.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM ETTA. Just nu är Arvid Lüning, 13, bäst placerad av alla svenskar i motocrosse­ns 85 cc.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden