Mitt i Upplands Väsby

Vänner i Väsby mot ensamhet

- Miriam Lange Bålman

I många av Sveriges hem bor ensamma människor och äldre personer. Den ideella organisati­onen Vänner i Väsby har med väntjänste­n försökt lösa det problemet i Väsby. En av de personer som de hjälpt är 97-åriga Ingeborg Eriksson.

– Jag har kommit ut mera och träffar folk, tack vare väntjänste­n. Man blir ju så isolerad för jag har ju inte så många här, säger Ingeborg Eriksson.

För fyra år sedan förlorade Ingeborg Eriksson sin son. I dag är hon 97 år och sorgen och tomheten efter sonens bortgång tog hårt på henne. – Då var jag väldigt nere. Min sons hustru ringde till väntjänste­n och på det viset är det, säger Ingeborg som även kallas för Bojan.

Vänner i Väsby är en ideell organisati­on som är religiöst och politiskt obunden. De erbjuder café Rubinen som är en träffpunkt för äldre personer och Väntjänste­n. En tjänst där äldre personer som känner sig ensamma erbjuds sällskap. Det kan vara i form av promenader, telefonkon­takt eller personliga möten.

– Alla som är väntjänsta­re jobbar ideellt och de är i blandade åldrar men i huvudsak är det personer som är 65 år och över. Men vi har fått in några yngre på senare tid, några som är i 30-årsåldern. Den äldsta väntjänsta­ren är över 90 år och han läser för en person som är synskadad, säger Birgit Lofthagen som är samordnare på Väntjänste­n.

Ingeborg ”Bojan” har haft samma väntjänsta­re i fyra år, Märta Lagerqvist som själv är 75 år.

– Märta har varit sjuk i några veckor så hon har inte kommit hit men vi har telefonkon­takt. Men när hon kommer hit dricker vi kaffe Märta och jag. Vi har haft det så trevligt och

brukar träffas en gång i veckan, säger Bojan.

För Bojan har Väntjänste­n varit ett ovärderlig­t stöd i vardagen och hennes Väntjänsta­re Märta är hennes ”solglimt”, som hon själv säger.

– När man sitter ensam tänker man ”tänk om jag hade någon att prata med”. Man känner sig övergiven nästan. Det gör så mycket när Märta eller mina barnbarn ringer och att ha någon att prata med är det viktigaste.

Birgit Lofthagen och Ulf Åström som är samordnare på Väntjänste­n gör hembesök till alla nya personer som vill få kontakt med Väntjänste­n och de ser att många äldre är ensamma i dag.

– Det är så för många äldre som vi går till, att man blir ensam. Maken eller makan har gått bort, vänner har gått bort och man kanske är handikappa­d på något sätt som gör att det är svårare att komma ut, säger Birgit.

I dag finns 32 aktiva volontärer och lika många personer som får hjälp av Väntjänste­n i Väsby. Men redan i veckan ska Birgit på hembesök till två personer som vill få väntjänstb­esök. Behovet av volontärer finns och Väntjänste­n är alltid öppna för att ta emot nya.

– Vem som helst är välkommen att vara volontär, det enda du behöver är ett intresse av människor. Det viktigaste för oss är att bryta isoleringe­n för många gamla. Det finns en enorm ensamhet och det är den absolut viktigaste delen i vår verksamhet. För mig betyder det mycket att göra något för en medmännisk­a och samtidigt ger det oss volontärer mycket tillbaka att hjälpa till. Vi är ett komplement till hemtjänst och vill sätta lite guldkant på tillvaron för de vi besöker, säger Birgit.

När man sitter ensam tänker man ”tänk om jag hade någon att prata med”.

 ?? FOTO: MIRIAM LANGE BÅLMAN ?? BOJAN. Birgit Lofthagen från Väntjänste­n tillsamman­s med Ingeborg ”Bojan”
Eriksson.
FOTO: MIRIAM LANGE BÅLMAN BOJAN. Birgit Lofthagen från Väntjänste­n tillsamman­s med Ingeborg ”Bojan” Eriksson.
 ??  ??
 ??  ?? SAMMA ADRESS. Ingeborg har bott på samma adress i Upplands Väsby sedan 1961 och jobbade tidigare som husmor på Vägverkets restaurang i Stockholm.
SAMMA ADRESS. Ingeborg har bott på samma adress i Upplands Väsby sedan 1961 och jobbade tidigare som husmor på Vägverkets restaurang i Stockholm.
 ??  ?? FICK HJÄLP. ”Min son var mitt allt och han ringde mig varje dag. När han dog gick jag inte ut och då hjälpte Väntjänste­n mig att komma ut”, säger Bojan.
FICK HJÄLP. ”Min son var mitt allt och han ringde mig varje dag. När han dog gick jag inte ut och då hjälpte Väntjänste­n mig att komma ut”, säger Bojan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden