Mitt i Upplands Väsby

Så fixar du ett extra sommarrum

När sommaren är här vill vi ut, ut, ut! Men tyvärr blir det ofta inte lika mycket uteliv som det skulle kunna ha blivit, på grund av väder och vind. Vi tipsar om hur du skapar ett uterum som du kan utnyttja till max.

- Erika Lindén Jansson

Använd utrymmen och vrår för att skapa rum du inte visste fanns – och inhusera gäster, bjud på middag eller ge dig själv ett break under sommarmåna­derna. Vare sig du bor i hus eller lägenhet, har uteplats eller utehus – här finns frisk luft att hämta!

Fasadmonte­rat uterum

Ett inglasat uterum kan fungera året om – beroende på hur väl isolerat du väljer att bygga. När du ska skaffa ett uterum behöver du fundera över hur lång säsong du vill ha, för att få rätt kombinatio­nen av uterumspar­tier och isolertak för att få rätt isolering för årstiden. Vill du använda uterummet hela året, från vår till höst eller bara på sommaren?

Fristående uterum i trädgården

Tittar du suktande ut mot den gamla möbelgrupp­en som står och vinglar på gräsmattan? Tänk om du kunde bygga ett helt rum där ute? Det kan du. I och med de nya bygglovsre­glerna kan du bygga upp till 25 kvm utan att ansöka om bygglov. Precis som med ett uterum som är monterat på fasaden behöver du bedöma hur lång säsong du vill ha i rummet, och därmed hur mycket isolering som krävs.

Yta för umgänge

Trädäck, altan, terrass, innergård. Kärt barn har många namn. Och många är vi som har en uteplats, med eller utan tak, på trägolv eller stenplatto­r, egen eller gemensam. Hur den än ser ut, låt den gärna vara flexibel. Använd segel, vikväggar och parasoller för att skärma av mot sol och vind. Lite mer permanenta lösningar, som tak över bänkar och bord, kan också fungera bra. Tänk ut en behovsanal­ys innan du sätter igång, och gör gärna rum för växtlighet och umgänge.

 ?? FOTO: INDISKA ?? BALKONGMYS I SOMMAR. Skapa rätt förutsättn­ingar med sol- och vindskydd.
FOTO: INDISKA BALKONGMYS I SOMMAR. Skapa rätt förutsättn­ingar med sol- och vindskydd.
 ?? FOTO: IKEA ?? Solcellsbe­lysning ger liv åt trädgård och balkong.
FOTO: IKEA Solcellsbe­lysning ger liv åt trädgård och balkong.
 ?? FOTO: IKEA ?? YTA. Ytsmarta lösningar för den lilla balkongen.
FOTO: IKEA YTA. Ytsmarta lösningar för den lilla balkongen.
 ?? FOTO: IKEA ?? VINDSKYDD. Skydda mot vind och sol.
FOTO: IKEA VINDSKYDD. Skydda mot vind och sol.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden