Mitt i Upplands Väsby

Lönar sig mindre att spara el

Att anstränga sig för att minska elförbrukn­ingen för plånbokens skull lönar sig allt mindre. Utveckling­en är oroande och kan påverka energieffe­ktiviserin­g negativt, menar Richard Silverfur på Fastighets­ägarna.

-

Att minska elförbrukn­ingen i hemmet är bra för klimatet, och även för hushållets ekonomi. Men rent ekonomiskt har det blivit mindre lönsamt att minska mängden el som används.

En rapport från bland annat Fastighets­ägarna, Hyresgästf­öreningen och Riksbyggen visar att minskad förbruk- ning inte leder till minskade kostnader i samma utsträckni­ng som tidigare.

En minskad elförbrukn­ing med 25 procent leder till 15 procent lägre kostnader. 2011 gav samma minskade förbruknin­g istället 18 procent lägre kostnader.

Elräkninge­n för boende i villor består av fasta kostnader och kostnader för den el som faktiskt förbrukas. En allt större andel av summan utgörs av fasta kostnader. – Trenden är att framför allt elnätsbola­gen vill binda fast kostnadern­a i sådana som är fasta. Det är en oroande utveckling. Det blir inte lika lönsamt att spara in på energiförb­rukning och på sikt är det dåligt för klimatet. El- nätsbolage­n behöver se över konstrukti­onen för taxan, menar Rikard Silverfur, näringspol­itisk expert på Fastighets­ägarna.

En minskad förbruknin­g av vatten ger också liten utdel- ning i form av lägre kostnader. I Stockholm innebär en minskad vattenförb­rukning med 25 procent en kostnadsmi­nskning på 13 procent. En minskad förbruknin­g av fjärrvärme ger dock nästan samma besparing i kostnader.

– Det tycker vi är bra. Den ekonomiska besparinge­n ligger nära kostnadens minskning. Om man minskar förbruknin­gen med 25 procent blir den ekonomiska besparinge­n ungefär 24 procent, säger Rikard Silverfur. Men att det inte är särskilt lönsamt att spara el, menar Henrik Wingfors, ansvarig för energieffe­ktiviserin­g på Svensk Energi, beror på elpriserna.

– Det främsta skälet till att energieffe­ktiviserin­g inte lönar sig är att elpriset är så lågt. Då är det inte så konstigt att de fasta avgiftsdel­arna utgör en större andel av vad kunden betalar idag och att energieffe­ktiviserin­gsåtgärder­na blir relativt sett mindre lönsamma.

Pauline Cederblad

Det blir inte lika lönsamt att spara in på energiförb­rukning och på sikt är det dåligt för klimatet.

 ?? FOTO: JOHANNA BERGLUND ?? ELFÖRBRUKN­ING. Fasta kostnader gör att mindre pengar går att tjäna in på att spara el.
FOTO: JOHANNA BERGLUND ELFÖRBRUKN­ING. Fasta kostnader gör att mindre pengar går att tjäna in på att spara el.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Rikard Silverfur, Fastighets­ägarna.
FOTO: PRESSBILD Rikard Silverfur, Fastighets­ägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden