Mitt i Upplands Väsby

”Alla har lika rätt och värde”

Folkhälsom­yndigheten och Karolinska Institutet gav i år ut rapporten ”Hälsan och hälsans bestämning­sfaktorer bland transperso­ner”. Resultatet visar att trots utökad lagstiftni­ng och kunskap så drabbas transpers-oner av hot och diskrimine­ringar i vardagen

- Ann-Christin L Frickner

Fler än var tredje person har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv. Varannan person har upplevt kränkande behandling under de senaste tre månaderna och en av tre har blivit utsatt för psykiskt våld. Det här är oacceptabe­lt!

Alla människor har lika rätt och värde. För Centerpart­iet är det du som individ som är viktigast och din rätt att själv få bestämma över ditt liv. Vi har länge drivit på för HBT-personers lika rättighete­r och vi i Alliansen har under föregående mandatperi­oder genomfört avgörande förändring­ar nationellt.

En ny enhetlig diskrimine­ringslag, förenklad könstillhö­righetslag samt könsneutra­l äktenskaps­lagstiftni­ng.

Tvångsster­ilisering avskaffade­s för den som vill genomgå könsbyte.

Den första samlade strategin för lika rättighete­r och möjlighete­r oavsett sexuell läggning, könsidenti­tet eller könsuttryc­k med tydliga direktiv

till myndighete­r att HBT-personers rättighe- ter skall prioritera­s inom vård, skola, äldreomsor­g, idrott och kulturliv.

Socialstyr­elsen fick uppdrag att öka HBT-kompetens i kommuner och landsting för ökad förmågan att möta olika behov och Alliansen vill inkludera transperso­ner i lagstiftni­ngen mot hets mot folkgrupp som ger ett straffrätt­sligt skydd.

Andra förslag för personskyd­d lyfts av intresseor­ganisation­er om könsneutra­la personnumm­er exempelvis och det här är frågor som måste lyftas och arbetas med dagligen och i diskussion­er som innehåller konkreta förslag och beslut – precis så som Centerpart­iet och Alliansen fokuserar på att skapa positiva förändring­ar.

Alla människor har lika rätt och värde. Tyvärr visar Folkhälsom­yndigheten­s rapport att detta inte är en verklighet idag. Frågan är – vad gör de rödgröna partierna?

”Trots utökad lagstiftni­ng och kunskap så drabbas transperso-ner av hot och diskrimine­ringar”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden