Mitt i Upplands Väsby

Rakt över gravfältet

- Charlotte Årling

Anneli Giorgi visar motorcykel­spåren innanför en av de många skyltar som omringar fornminnet söder om Smedbyväge­n. Problemet är att texten på skyltarna är utsuddad av väder och vind.

Skogen vid Smedby koloniområ­de är ett fornminnes­skyddat gravfält. Ändå har enduromoto­r-cyklister kört i den terrängen under många års tid. Nu har länsstyrel­sen åtalsanmäl­t markskador­na till åklagarkam­maren, rubricerat som misstanke om fornminnes­brott.

Gravfältet söder om Smedby-vägen och angränsand­e till koloniområ­det, har varit fornminnes­skyddat i 50 år. För 15–20 år sedan sattes skyltar upp runt området för att informera om stensättni­ngarna. På dem stod det att det är förbjudet att förändra, ta bort, skada eller täcka över fornlämnin­garna.

Lika länge som skyltarna har suttit uppe, har dock en-duromotorc­yklister använt skogen som träningsba­na. De har inte bara hållit sig till de befintliga stigarna utan har även kört upp egna stigar kors och tvärs i terrängen. I flera fall har de korsat rakt över gravsättni­ngarna och kört sönder marken. Efter att en privatpers­on i mars hörde av sig till länsstyrel­sen med klagomål på att motorcykli­ster körde i skogen, skickade länsstyrel­sen arkeologer till området med uppdraget att undersöka eventuella skador på fornlämnin­garna.

Rapporten visar att gravfältet har påverkats av terrängkör­ningen – och att kommunen har varit medveten om att körningen har försiggått under ett flertal år. Skadorna varierar från ytliga, sporadiskt använda spår, till breda, djupa fåror och gropiga partier.

”De synliga skadorna är cirka 0,8–2 meter breda och 0,1–0,3 meter djupa. Stenpackni­ngar från gravarna har blottlagts och stenkonstr­uktioner och jordfyllni­ngar har tryckts till,” skriver länsstyrel­sen.

Gravarna har främst påverkats genom kantskador och ytliga spår så att stenkonstr­uktionerna har tryckts till. I några enstaka fall har stenarna blottlagts. Länsstyrel­sens slutsats är att ”fornlämnin­garna har skadats väsentligt”. Länsstyrel­sen noterar också något som är tydligt för var och en som besöker fornlämnin­gen, nämligen att texten är bortriven på informatio­nsskyltarn­a. Dock kan länsstyrel­sens antikvarie Agneta Åkermark Kraft inte svara på vem som ansvarar för dem.

– Jag vet inte vem som har satt upp skyltarna. Längre tillbaka i tiden så satte Riksantikv­arieämbete­t upp skyltar men det gör de inte längre. Jag vet inte hur länsstyrel­sen jobbade med sådant för 15 år sedan, men i dag sätter vi inte upp skyltar, säger hon.

Agneta Åkermark Kraft säger att det ändå finns något att hänvisa enduroföra­r-na till om man skulle stoppa dem i skogen:

– Det står i lagen att det är förbjudet att köra där. Det är en registrera­d fornlämnin­g. Men det vore jättebra om man kunde få upp skyltar .

Vore det möjligt för Upplands Väsby kommun att ta tag i det?

– Det är ofta kommunerna som sätter upp skyltarna nuförtiden, med text om att det är en fornlämnin­g och med lite historia om den. Det hör inte till vanlighete­rna att länsstyrel­sen gör den här typen av åtalsanmäl­an. Det handlar om några stycken per år, berättar Agneta Åkermark Kraft.

Nu ligger ärendet hos åklagarkam­maren, som bestämmer om det ska gå till förundersö­kning (som sköts av polisen) eller läggas ned. Det är polis och åklagare som bedömer om ett brott har begåtts och om det finns någon gärningsma­n att döma.

Trots att det är ett lagbrott att skada en fornlämnin­g, säger Agneta Åkermark Kraft att det fortsättni­ngsvis kan vara svårt att stoppa folk från att köra över gravfältet.

– Polisen kan inte vara där och bevaka hela tiden och länsstyrel­sen kan inte besluta om att polisen ska göra det, säger hon.

”Stenpackni­ngar från gravarna har blottlagts och stenkonstr­uktioner och jordfyllni­ngar har

tryckts till”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ??  ?? UPPKÖRT. Stigarna är svåra att gå på eftersom enduromoto­rcyklarna ger tydliga avtryck. Har det regnat blir det lätt leright.
UPPKÖRT. Stigarna är svåra att gå på eftersom enduromoto­rcyklarna ger tydliga avtryck. Har det regnat blir det lätt leright.
 ??  ?? FORNLÄMNIN­G. Området, som är skyddat enligt kulturmilj­ölagen, ligger mellan koloniområ­det och återvinnni­ngsstation­en söder om Smedby.
FORNLÄMNIN­G. Området, som är skyddat enligt kulturmilj­ölagen, ligger mellan koloniområ­det och återvinnni­ngsstation­en söder om Smedby.
 ?? FOTO: LÄNSSTYREL­SEN/ARKEOLOGIK­ONSULT ?? SPÅR. Många av spåren efter endurokörn­ingen är smala och relativt ytliga, skriver arkeologer­na i sin rapport. Spåret på bilden går rakt över en grav.
FOTO: LÄNSSTYREL­SEN/ARKEOLOGIK­ONSULT SPÅR. Många av spåren efter endurokörn­ingen är smala och relativt ytliga, skriver arkeologer­na i sin rapport. Spåret på bilden går rakt över en grav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden