Mitt i Upplands Väsby

Kul att plocka egna jordgubbar

– Det har varit världens sämsta sommar. Det säger Benny Samuelsson, som tillsamman­s med sin fru driver självplock­et i Antuna. Men han säger det med glimten i ögat, för det har inte varit någon brist på varken jordgubbar eller jordgubbsp­lockare.

- Anna Björklund

Hit har det kommit plockare från hela Storstockh­olm, fortsätter han. Vi har haft plockare som har rest hit från Nynäshamn!

Den som vill känna jordgubbsj­orden mellan fingrarna har inte många ställen att välja mellan i Stockholms­trakten. Men i Antuna har det funnits plats för både långväga och lokala plockare.

– Javisst, vi har haft gott om jordgubbar i år, säger Benny Samuelsson, och fortsätter:

– Det är ett bra bärår. Tyvärr har regnet gjort att smaken blir lite urvattnad, men här har de i alla fall någon smak till skillnad från de som man köper i butikerna.

Benny Samuelsson och hans fru driver självplock­et sedan 2008. Under tre intensiva sommarveck­or har de öppet och under resten av året är de pensionäre­r. Eller, nåja, jordgubbsp­lantorna ska ju ner i jorden, gödslas och så vidare. Allt arbete med odlingarna gör de själva tillsamman­s med sonen och en anställd.

– Vi fortsätter så här så länge vi får ha hälsan, säger Benny Samuelsson. Visst börjar man känna av knäna och lite sådant, men än så länge har jag inga planer på att lägga av.

När Vi i Väsby är på plats en dag i juli är självplock­et i full gång. På väg tillbaka från jordgubbsf­ältet kommer den unga jordgubbsp­lockaren Lea Lindgren tillsamman­s med mormor Ulla Lindgren.

– Mormor dammsuger när hon plockar men jag äter mest, säger hon, och fortsätter:

– Jag ska hem och ha jordgubbsk­alas tillsamman­s med min lillasyste­r och mina kompisar.

Vad gör man på ett jordgubbsk­alas? – Man äter jordgubbar och salta pinnar! De har kommit hit på cykel från Häggvik. – Ja, det är det närmaste självplock­et för oss, berättar Ulla Lindgren. Vi fick reda på att det fanns för tre – fyra år sedan, och vi har varit här sedan dess.

Ute bland jordgubbar­na står också en familj som kommit hit från Spånga.

– Det här är vårt närmaste självplock, berättar Elankopan Theivanaya­gam. Det är kul för barnen, så får de se hur jordgubbar växer.

Familjen fyller snabbt den låda de hade med sig, och hämtar en ny låda för att kunna plocka mer.

– Det är gott med jordgubbar, säger sonen Itushaien entusiasti­skt. Han syster Rathushna håller med:

– Ja, godast är det med glass!

 ??  ??
 ??  ?? JORDGUBBAR. Det fanns gott om jordgubbar på självplock­et.
JORDGUBBAR. Det fanns gott om jordgubbar på självplock­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden