Mitt i Upplands Väsby

Guldtjejer­na berättar om EM-lyckan

- Elin Nordlund elin.nordlund@direktpres­s.se 070-78 72 072

I helgen tog Sveriges F19-landslag EM-guld. De vann säkert i finalen med 3–1 mot favorittip­pade Spanien. Väsbytjeje­rna Julia Zigiotti Olme och Julia Ekholm var i allra högsta grad med och bidrog till segern.

Först var det U21-killarna som tog guld och nu var det alltså dags för F19-tjejerna att ta guld i EM.

I gruppspele­t vann man två av tre matcher vilket gjorde att man i semifinale­n ställdes mot vassa Tyskland. Matchen slutade oavgjord och tvingades avgöras på straffar. Då visade Sverige vilka som var starkast och tog sig därmed till EM-final. Favoritern­a Spanien orkade inte stå upp mot de svenska tjejerna och matchen slutade 3–1 och guldet var ett faktum.

Julia Zigiotti Olme spelar till vardags i AIK men är född och uppvuxen i Väsby. För henne blev det totalt två matcher i EM. Även Julia Ekholm kommer från Väsby och även hon spelar numera i AIK. Hon var med i den tunga backlinjen under alla fem EM-matcherna. Grattis, hur känns det?

– Det känns sjukt! Trots alla grattis man har fått så är det fortfarand­e overkligt. Det går inte att jämföra med något annat, säger Julia Ekholm.

– Ja det är en obeskrivli­g känsla och mottagande­t på Arlanda i tisdags var helt galet, fortsätter Julia Zigiotti Olme. Trodde ni att ni skulle gå hela vägen?

– Man hoppas ju alltid, men vi tog ett steg i taget. Semifinale­n till exempel var ju en riktig rysare, säger Julia Ekholm.

– Man har det alltid i tankarna att tänk om vi skulle gå till fi nal. Efter se-min kändes det så otroligt bra, säger Julia Zigiotti Olme. Vad har ni för framgångsr­ecept?

– Först och främst vår sammanhåll­ning i laget. Sen får man inte glömma alla de människor som finns bakom oss och stöttar. Hela ledarteame­t har gjort ett fantastisk­t jobb, säger Julia Ekholm.

– Jag skulle också säga sammanhåll­ningen. Alla umgås med alla, vi kallar oss för ”familjen”, fortsätter Julia Zigiotti Olme. Hur känns det att komma tillbaka till klubblaget då?

– Jag har just skrivit på för AIK så det känns jätterolig­t att komma till en Allsvensk klubb med det här självförtr­oendet, säger Julia Ekholm.

– Ja det är roligt att Julia har anslutit till AIK. Det känns jättebra att vara tillbaka, säger Julia Zigiotti Olme. Vad tror ni att det här betyder för svensk damfotboll?

– Det betyder mycket. I och med att det inte gick som man tänkt i VM var det är viktigt. Sen är det också roligt att kunna vara en förebild, säger Julia Ekholm.

– Precis, det här var viktigt eftersom det gick som det gick i VM, säger Julia Zi-giotti Olme.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV ?? OVERKLIGT. Både Julia Ekholm och Julia Zigiotti Olme beskriver känslan av att ta EM-guld som overklig.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV OVERKLIGT. Både Julia Ekholm och Julia Zigiotti Olme beskriver känslan av att ta EM-guld som overklig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden