Mitt i Upplands Väsby

Körkort lockande i sommartid

Ellströms trafikskol­a har fullt upp i sommar eftersom detta är en populär tid för många att ta körkort. Men det gäller att vara discipline­rad om du vill ha kortet i handen vid sommarens slut. – Är du flexibel kan du absolut fixa kortet på några veckor, s

- Elin Nordlund elin.nordlund@direktpres­s.se

Juli månad betyder för de flesta sommarlov och semester. Det är också en av de populärast­e perioderna under året att försöka ta körkort på. På Ellströms trafikskol­a börjar man se en ökning av anmälan till kurser och körlektion­er redan i april.

– Det är många som vill ha körkortet till sommaren och med rätt planering är det absolut ingen omöjlighet, säger Mårten Persohn, utbildning­sledare på Ell-ströms trafikskol­a i Väsby.

Han berättar att en stor anledning till att många kommer till dem just under sommaren är rädslan för att köra i mörker eller på halt väglag.

– Många är rädda för mörkret. Vi försöker lösa det genom att köra kvällslekt­ioner. Jag hoppas verkligen att de som är rädda kommer över den rädslan och faktiskt kör även på vintern. Man får gärna komma till oss och ta en lektion även fast man har körkortet sedan länge. Då kallas det körträning. Då kan du till exempel öva på att köra i mörker.

I år ser man på Ellströms faktiskt en liten förändring jämfört med tidigare år. Visst är det populärt att ta körkort men det är inte riktigt lika hårt tryck som det brukar vara under sommaren.

– De som är 18 år i år är födda 1997, i Väsby är den kullen ganska liten och då blir trycket inte lika hårt hos oss, säger Mårten Persohn.

Populärast just nu är helt klart att ta mopedkörko­rt.

– Det stämmer, det känns som att moppe bara blir populärare och populärare. Många vill köra moped till jobbet till exempel. Det kommer faktiskt också fler och fler tjejer som vill kunna köra moppe.

Att ta körkort är tyvärr inte billigt. Kostnaden för att utbilda sig på en trafikskol­a varierar mellan olika städer. I större städer blir körkortet i regel dyrare än i mindre städer. Man får räkna med någonstans mellan 15 000 och 17 500 kronor. Sköter du allt själv, utan lektioner på en trafikskol­a, är priset för de obligatori­ska momenten cirka 4 000 kronor.

– Det är klart att det är dyrt med körkort men det är faktiskt en utbildning man betalar för, det får man inte glömma, säger Mårten Persohn.

Det känns som att moppe bara blir populärare och populärare.

 ?? FOTO: ELIN NORDLUND ?? SOMMAREN ÄR POPULÄR .
Många är lediga och passar då på att ta körkort, berättar Mårten Persohn på Ellströms trafikskol­a i Väsby.
FOTO: ELIN NORDLUND SOMMAREN ÄR POPULÄR . Många är lediga och passar då på att ta körkort, berättar Mårten Persohn på Ellströms trafikskol­a i Väsby.
 ??  ?? POPULÄRT. Det är populärt att ta körkort under sommaren.
POPULÄRT. Det är populärt att ta körkort under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden