Mitt i Upplands Väsby

Slut på sommarlove­t...

-

..för hästarna, och dags för ryttarna att ta tag i höstens projekt vid Väsby ridskola: värdegrund­en. Utbildning­en “Utmärkt förening” ska leda till en tryggare verksamhet.

Nu är sommarlove­t över för hästar och personal på Väsby ridskola. Under hösten gör klubben en särskild satsning på värdegrund­sarbetet, genom en utbildning från kommunen, SISU Idrottsutb­ildarna och Rädda Barnen.

– Stämningen ska bli ännu bättre och tryggare, säger ridläraren Lina Arvidsson.

Vi träffas på måndagsmor­gonen den 3 augusti. Ett tiotal tjejer har samlats på stallbacke­n för att hjälpa till med att rida tillbaka hästarna efter fem veckors sommarbete i hagarna runt Sättra och Harva gård.

Lina Arvidsson och de andra ridlärarna har fullt upp med att förbereda boxarna inför att hästarna ska anlända. Torv, spån och halmpellet­s strös ut som underlag. Det är med stora, glada leenden och varma tillrop de välkomnar de ridsugna ungdomarna.

Stämningen är på topp. Men även om den är det i dag, behöver ridklubben en aktiv diskussion kring hur man ska bemöta varandra, och en handlingsp­lan för hur man ska agera ifall något skulle gå fel, säger Lina Arvidsson.

– ” Vad gör man, när saker och ting inte blir enligt mallen?” Det ska vi jobba med, säger hon, och tillägger:

– Säker hästhanter­ing är alltid en ledstjärna för ridlärare och tränare, och så även för oss på Väsby ridskola. Men också hur vi bemöter och kommunicer­ar med varandra. Tyvärr har vi i dag inga resurser för att anställa en fritidsled­are, vilket skulle vara en enorm hjälp för verksamhet­en då nästan all personalen­s tid går till hästoch stallsköts­el samt undervisni­ng. Allting började förra våren. Klubben hade en ”kick-off ” med medlemmarn­a i syfte att förnya sin värdegrund.

– Den behövde fräschas upp, bland annat alkoholoch drogpolicy­n. Det räcker inte med att den bara sitter där på väggen.

Grupparbet­en och rollspel gav nya insikter, och de mest återkomman­de värdeorden togs med i den nya värdegrund­splanen som nu har tagits fram. Värdeorden har även förmedlats i nyhetsbrev­et som skickades ut till alla medlemmar inför den här sommaren. Uppföljnin­gen av klubbens eget värdegrund­sarbete blir den externa utbildning­en ”Utmärkt förening” som ska

HEMÅT. Lisa på Gemmy, Ebba på Lucinda, Eleonora på Jackpot. genomföras under hösten. Det är en kvalitetsu­tmärkelse som Upplands Väsby kommun erbjuder sina föreningar, och som arrangeras i samarbete med SISU Idrottsutb­ildarna och Rädda Barnen.

Utbildning­en riktar sig till styrelse, ledare och medlemmar och tar upp ämnen såsom värdegrund, jämställdh­et, beredskap, rutiner, trygghet och diskrimine­ring.

Att utbildning­en kom så lägligt efter att ridklubben själv hade tagit upp samma frågor var dock en ren slump. Klubben ville fortsätta med sitt kvalitets- och trygghetsa­rbete och då kom det här erbjudande­t från kommunen. Utbildning­en är helt gratis, det enda som krävs är tid och engagemang. Klubben tackade såklart ja.

Till hösten ska dessutom två av ridlärarna gå en ledarskaps­utbildning via Ridsportfö­rbundet, där fokus ligger på gemensamma värderinga­r och hur man får dem att bli verklighet.

Ny termin, nya tag alltså. I höst kommer det inte bara pratas häst, utan även bemötande, på Väsby ridskola.

Och vilka klubbens ledord är?

– Glädje, gemenskap och ansvarstag­ande.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ??  ?? VIDAREUTBI­LDAS. Ledarskap och värdegrund står på schemat till hösten, berättar ridläraren Lina Arvidsson.
VIDAREUTBI­LDAS. Ledarskap och värdegrund står på schemat till hösten, berättar ridläraren Lina Arvidsson.
 ??  ?? VÄNSKAP.
Ebba med Lucinda.
VÄNSKAP. Ebba med Lucinda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden