Mitt i Upplands Väsby

Ihjälbiten hund startar debatt

- anna.bjorklund@direktpres­s.se

– Min hund Ossie gick framför mig, men när schäfern kom rusande bakifrån ställde han sig mellan mig och schäfern. Jag tror att han försökte skydda mig. Schäfern slet upp Ossie, hade hela hans bakdel i munnen, så att hela han svävade i luften. Det såg ut som i en film, säger Sara Grönlund.

För knappt ett år sedan skrev vi om en hund i Väsby som blev ihjälbiten av en annan hund. Historien fick mycket uppmärksam­het, och nu visar det sig att det inte är enda gången något liknande hänt i kommunen. Sara Grönlunds hund blev också ihjälbiten förra året.

– Mamma och grannarna kom utrusande, och till slut var det några killar som lyckades få loss schäfern. Polisen kom också, och de körde oss till veterinäre­n. Men veterinäre­n sade att det skulle bli en enorm operation, att de inte var säkra på att det skulle lyckas, och att de skulle behöva amputera bort hans båda bakben. Så vi bestämde oss för att låta honom somna in istället.

Nu träder hon fram med sin historia, för att upp- märksamma problemet med lösspringa­nde hundar.

– Det sjuka är att kvinnan med schäfern har fått behålla sin hund. Hon hade en försäkring som täckte mina veterinärk­ostnader, men det var inte det som spelade någon roll. Jag är av med min hund, men hon har sin hund kvar. Anledninge­n till att hon väljer att berätta sin historia just nu är en debatt som har rasat i en Facebookgr­upp för Väsbybor. De två sidorna i debatten är de som tycker att man får ha hunden lös, och de som tycker att man ska ha den kopplad. Sara Grönlund hör till dem som tycker att man ska hunden kopplad.

– Den här händelsen har jagat mig i snart ett år, berättar hon. Jag hade panikånges­t redan innan det här, men nu vågar jag knappt gå ut. Jag hade massa ärenden att göra i dag men jag kan inte ta mig utanför dörren. Så fort jag ser en hund som är lös så fryser jag till is. Hunden som bet ihjäl hennes Ossie hade visserlige­n koppel på sig, men enligt Sara Grönlund var kopplet alldeles för dåligt.

– Det var ett gummiband, och hunden var en stor schäfer. Den slet av gummibande­t hur lätt som helst.

Och att hundar går lösa gör henne både arg och rädd.

– Jag får verkligen panik när jag ser det; det spelar ingen roll om det är en stor eller liten hund. På Facebook har hon mött både medhåll och motstånd mot åsikten att hundar ska vara kopplade, men hon planerar att gå vidare med frågan.

– Jag ska verkligen kämpa för att människor ska koppla sina hundar nu. Jag ska gå till kommunen med det här.

I Facebookgr­uppen som nämndes tidigare råder det förvirring kring vad som egentligen gäller med hundar och koppeltvån­g, men i kommunens växel svarar de så här på frågan:

– På offentliga platser i kommunen råder koppeltvån­g. Och i princip allt är offentliga platser. Däremot, om det är privat mark så är det markägaren som bestämmer reglerna. Så är det till exempel en bostadsrät­tsförening­s innergård så är det bostadsrät­tsförening­en som bestämmer reglerna.

Anna Björklund

 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: ANNA BJÖRKLUND ?? INNERGÅRD. Det var på den här innergårde­n som attacken
skedde.
FOTO: PRIVAT FOTO: ANNA BJÖRKLUND INNERGÅRD. Det var på den här innergårde­n som attacken skedde.
 ??  ?? HAR HÄNT FÖRR.
Vi i Väsby hösten 2014.
HAR HÄNT FÖRR. Vi i Väsby hösten 2014.
 ??  ?? IHJÄLBITEN.
Sara Grönlunds hund Ossie blev förra året ihjälbiten av en annan hund.
IHJÄLBITEN. Sara Grönlunds hund Ossie blev förra året ihjälbiten av en annan hund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden