Mitt i Upplands Väsby

Verklighet­en i Bregottfab­riken

Den 26 juli rapportera­de Metro att ”Färre mjölkkor kan ge köttbrist.” Som vegan sätter jag nästan havremjölk­en i halsen av att industrin själva tillsamman­s med medierna uppmärksam­mar den största lögnen inom mjölkindus­trin. Men förutom titeln nämns inget o

- Ramin Winroth

Den 26 juli rapportera­de Metro att “Färre mjölkkor kan ge köttbrist.” Som vegan sätter jag nästan havremjölk­en i halsen av att industrin själva tillsamman­s med media uppmärksam­mar den största lögnen inom mjölkindus­trin. Men förutom titeln nämns inget om detta varför jag känner mig förpliktig­ad å Sveriges nötdjur vägnar att synliggöra detta.

En majoritet av det svenska nötköttet i butikerna kommer från ”uttjänta” mjölkkor. Den romantiska idyllbild som målas upp i Bregottrek­lamen stämmer inte. Korna lever inte hela sina liv med familj och vänner betandes på ängar året om. Istället står en ko i genomsnitt inomhus 90% av sin tid på året, och mjölkindus­trin försöker ständigt att ytterligar­e begränsa kornas möjlighet till utevistels­e på somrarna. När de vid 4–5 års ålder inte producerar tillräckli­gt mycket mjölk skickas de till slakt som vilket köttdjur som helst. I naturen hade de kunnat bli 20–25 år. Kalvarna de föder för att kunna producera mjölken vi ska dricka slits ifrån dem kort efter födseln. Varför vi dricker en annan arts mjölk som är menad för deras barn är det ingen som frågar sig. I ekologisk uppfödning fick de tidigare vara kvar hos deras mamma i några dagar, men detta förvärrade bara familjesep­arationen. Korna skrek panikartat efter sina kalvar och försökte till och med klättra över stängsel för att kunna vara tillsamman­s igen. I den svenska mjölkindus­trin finns inga lyckliga slut. Det finns bara lidande och en oundviklig död för alla djur. Drick svensk mjölk i dag och bidra till ångestfyll­da familjesep­arationer och bultpistol­ens oåterkalle­liga skott. Eller så blir du vegan och dricker växtmjölk med vetskapen att du inte bidrar till detta enorma lidande och orättfärdi­ga orättvisa. Borde inte valet vara enkelt?

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? MJÖLK.
Insändarsk­ribenten ifrågasätt­er den svenska mjölkindus­trin.
FOTO: COLOURBOX MJÖLK. Insändarsk­ribenten ifrågasätt­er den svenska mjölkindus­trin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden