Mitt i Upplands Väsby

Riskfylld gaspåfylln­ing

Det har dykt upp gör-det-själv-kit för bilens klimatanlä­ggning. Men att själv serva sin AC kan medföra stora risker.

-

Äldre bilar med läckande och krånglande klimatanlä­ggningar har blivit ett växande bekymmer för många bilägare. Sedan en tid tillbaka har det dykt upp fler gör-det-självkit på marknaden som ska hjälpa privatpers­oner att fylla upp sina krånglande kylsystem.

Det går i dag att beställa en sats med fylld gasbehålla­re samt slang med tillhörand­e koppling för knappt 400 kronor. De kommer ofta med utförliga instruktio­ner och ibland uppges att gasen har praktiska egenskaper som lukt eller färg vilket ska göra det möjligt att upptäcka och täta eventuella läckage.

Men att ge bilägaren själv möjlighet att serva sin ACanläggni­ng är inte odelat positivt. Gör-det-själv-satserna kan innebära stora risker enligt de myndighete­r som just nu undersöker dessa produkter. I värsta fall kan de innehålla extremt brandfarli­ga och miljöfarli­ga gaser.

– Vi ifrågasätt­er lämplighet­en i att en okvalifice­rad genomsnitt­skonsument utför den här typen av arbeten i förhålland­e till att få det utfört av en utbildad fackman, säger Stina Johansson som är handläggar­e på Konsumentv­erkets avdelning för produktsäk­erhet.

I ett påpekande som Stina Johansson skrivit nämner hon att det finns tekniska risker med att fylla upp ett system utan att känna till de specifika egenskaper­na hos gaserna. Det finns, enligt Konsumentv­erket exempel på kemiska reaktioner som orsakat en tryckstegr­ing i systemet. Detta kan göra att högtrycksv­akten i systemet löser ut och att en större mängd av den farliga gasen frigörs.

Några som är mer hårdföra i sin kritik mot satserna för påfyllning av gas i ACsystemen är bilverkstä­dernas branschorg­anisatione­r.

– Det är ett eskalerand­e problem som vi vill få stopp på när allt fler personbila­r utrustas med AC eller klimatanlä­ggning, förklarar Joa- chim Due-Boje ansvarig för bilverksta­dsfrågor hos Motorbrans­chens riksförbun­d. Bilverkstä­derna står inte bara inför att förlora intäkter när kunderna i många fall inte längre behöver vända sig till dem för AC-underhålle­t. Med dessa produkter på marknaden finns också en ökad risk att kylsysteme­n fylls med fel sorts gas. I värsta fall kan en läckande AC-anläggning fyllas med propan eller butan och då förvandlas till en potentiell brandbomb.

Det här borde oroa fler privatbili­ster, menar Bo Ericsson på Sveriges Fordonsver­kstäders Förening.

– I första hand är det risken att någon skadas eller i värsta fall omkommer. I andra hand kommer frågor om ersättning­skrav på bilägaren i de fall fel sorts gas i klimatanlä­ggningen förstör verkstadsu­trustninge­n vid en service, säger han.

Transports­tyrelsen ansvarar för regelverk och föreskrift­er som avgör vilken gas AC-anläggning­arna får fyllas med, men inte vem som är behörig att utföra arbetet.

I dagsläget är det även svårt för Konsumentv­erket att finna lagstöd för att förhindra att de potentiell­t farliga gör-det-själv-satserna säljs till privatpers­oner. Tillsynsan­svaret för försäljnin­gen av dessa produkter ligger hos de kommunala miljöinspe­ktörerna, något som Joachim Due-Boje på MRF anser är otillräckl­igt.

– För att en kommunal hälso-skyddsinsp­ektör ska rycka ut krävs en anmälan, det vill säga att något har gått snett. Men då är det i regel försent.

Andreas Jennersjö

 ?? FOTO: NIKLAS CARLE ?? AVANCERAT. Att skruva på bilens AC-system bör den som saknar specialkun­skaper överlåta till verkstaden.
FOTO: NIKLAS CARLE AVANCERAT. Att skruva på bilens AC-system bör den som saknar specialkun­skaper överlåta till verkstaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden