Mitt i Upplands Väsby

Tjänstemän styr politikern­a?

I en väl fungerande demokrati borde det vara politikern­a som med politiska beslut styr tjänstemän­nens agerande.

- Tommy Eriksson

I praktiken är det tvärtom. Det är kommunens tjänstemän som styr politikern­a. Tjänstemän­nens agerande har avgörande betydelse för de politiska besluten. De tar fram förslag och underlag till politikern­as beslut. De ska därefter genomföra politikern­as beslut. Politikern­a är beroende av tjänstemän­nen.

Beslutet om genomfarts­gator i Fyrklövern är ett praktexemp­el på hur tjänstemän­nen påverkar politikern­as beslut. När kommunens tjänstemän startade planeringe­n av Fyrklövern ritade de in tre genomfarts­gator rakt igenom området. Två av gatorna (Drabantväg­en och Djäkneväge­n) är nu beslutade av politikern­a. Den tredje genomfarts­gatan är Kavallerig­atans förlängnin­g som finns med i en kommande detaljplan.

Många människor har engagerat sig och lagt ned mycket energi på att behålla Fyrklövern­s centrala del fri från onödig biltrafik. 895 Väsbybor lämnade in skriftliga protester vid den första granskning­en i augusti 2014. Ytterligar­e 297 personer lämnade in skriftliga protester vid den andra granskning­en i januari 2015.

Hyresgästf­öreningen har agerat kraftfullt för att slippa genomfarts­gatorna. Föreningen har anordnat speciella informatio­nsträffar för de politiska partierna och för de boende i de blå husen och många debattarti­klar har publicerat­s i lokaltidni­ngen Vi i Väsby.

När beslutspro­cessen nu är avslutad kan vi konstatera att vi som har haft synpunkter och protestera­t mot genomfarts­gatorna inte har lyckats åstadkomma någon som helst förändring i relation till tjänstemän­nens första grundförsl­ag. Skendemokr­ati och bortslösad energi.

 ??  ??
 ??  ?? DRAGONVÄGE­N. Beslutet om genomfarts­gator i Fyrklövern är ett praktexemp­el på hur tjänstemän­nen påverkar politikern­as beslut, tycker insändarsk­ribenten.
DRAGONVÄGE­N. Beslutet om genomfarts­gator i Fyrklövern är ett praktexemp­el på hur tjänstemän­nen påverkar politikern­as beslut, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden