Mitt i Upplands Väsby

Vikingarna erövrar världen – igen

-

Fem tusen besökare hade vikingagår­den Gunnes gård - bara i juli. Superrekor­d med stor marginal. Men nu ska Upplands Väsbys vikingaarv bli ännu synligare och spridas runtom i världen genom det EUstödda miljonproj­ektet Follow the Vikings.

– Man ska kunna få ett samlat grepp om hela vikingavär­lden, säger forngårdsf­öreståndar­en Gun Bjurberg.

19 miljoner kronor pytsar EU in i projektet under fyra års tid. Dess 25 partners, bestående av museer, kommuner och andra projekt runtom i världen, pytsar in lika mycket men i form av arbetstid. För Väsbys del handlar det om cirka 1,7 miljoner kronor på fyra år.

Follow the Vikings ska ta ett helhetsgre­pp på vikingaarv­et och göra det synligt för allmänhete­n. Detta genom skapandet av en hemsida, en vikingavan­dringsled, en vikingatur­né, ordentlig marknadsfö­ring, och ett kansli med övergripan­de ansvar för att sprida informatio­n om vikingar. Förhoppnin­gsvis även en guidebok.

– Man ska kunna hitta vikingaarv­et, förstå det, och besöka det, säger forngårdsf­öreståndar­en Gun Bjurberg, och fortsätter:

– När man pratar om vikingar blir det mycket om krigare och bärsärkar. Men de som bodde här på Gunnes gård var bönder. Det behövs ett större perspektiv. Enligt Gun Bjurberg talar vi svenskar inte så mycket om vikingar, men utomlands – och särskilt i Storbritan­nien och Irland – är intresset enormt. Varför det är så, vet hon inte.

– Det finns i Sverige inget vikingamus­eum. Det är ju jättekonst­igt! Det är bland det första många turister frågar efter när de kommer till turistbyrå­n i Stockholm: ” Var är vikingarna?”.

Men kanske kan busslast efter busslast med ryska och kinesiska turister till Smedby förändra svenskarna­s och

TIDSENLIG. Gunnes gård är uppbyggd som en riktig vikingagår­d som tidigare har funnits här.

”Det finns i Sverige inget vikinga

museum.”

Väsbyborna­s intresse.

– Vi hoppas att projektet ger ett avtryck i kommunen så att Väsbyborna kan känna stolthet över sitt vikingaarv. Vilka var vikingarna, var bodde de, vart reste de, hur reste de, varför reste de? Jag tror att det här är ett jättebra projekt för hela kommunen, säger Gun Bjurberg. Vinsten för de anställda på Gunnes gård blir ”en makalös fortbildni­ng under fyra år”, inte minst inom marknadsfö­ring så att de lär sig att förmedla kunskapern­a till allmänhete­n.

Väsbyborna­s första kontakt med projektet blir troligen i september nästa år, då en vikingatur­né med bland annat poeter och musiker planeras delta i den årliga höstmarkna­den.

– Det blir en upplevelse av kultur från vikingatid­en. Vi får inte glömma det här ”osynliga” arvet. Man hittar svärd och båtar vid utgrävning­ar, men inte musiken från den tiden. Vi vill visa att den är värdefull, säger Gun Bjurberg.

Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden