Mitt i Upplands Väsby

Ta krafttag mot ”oseriösa asfaltsläg­gare”

-

Varken din tomt eller kommunens mark ska bli skrotuppla­g eller tillfällig boplats.

Många av oss minns hur så kallade asfaltsläg­gare slog ned bopålarna i Fadderbyn förra året. Tyvärr var det inte en engångsför­eteelse. Liknande bosättning­ar har förekommit i andra delar av kommunen och i andra delar av landet.

Det är inte en oskyldig liten campingtri­pp dessa grupper ägnar sig åt. De slår sig olovligen och olagligen ned på privat och kommunal mark, områden som de skräpar ned och i flera fall förstör. Väl där ägnar de sig åt affärer i ”gråzonen” som sällan leder till att skattepeng­ar betalas in och kommer välfärden till del.

För att avhysa oinbjudna gäster från sin mark krävs ett beslut från kronofogde­n, en process som kan ta så lång tid att de som det handlar om redan har förstört området och dragit vidare.

Hur kommer vi då tillrätta med problemet? Både du och jag kan hjälpa till genom att inte anlita deras tjänster. På en politisk nivå bör vi behålla ROT-avdraget intakt, så att vita jobb konkurrera­r ut svarta. Vi bör även ge ökade befogenhet­er för kommun och polis att fatta beslut om snabbavhys­ning för otillåtna bosättare, så att en avhysning ska kunna ske inom en timme.

Det regelverk som nu gäller kom en gång i tiden till för att skydda allemansrä­tten, en frihet som dessa ”asfaltsläg­gare” missbrukar grovt. Låt oss slå vakt om den genom att anpassa reglerna för att hantera dagens situation.

”Vi bör även ge ökade befogenhet­er för kommun och polis att fatta

beslut om snabbavhys­ning för otillåtna bosättare.”

Per-Erik Kanström,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden