Mitt i Upplands Väsby

Kompass och kompromiss

-

FÖLJ VÅR CHEFREDAKT­ÖR MATS HEDSTRÖM PÅ TWITTER @matshedstr­m

Per-Erik Kanström menar att V skadar förtroende­t för demokratin när vi försöker förklara för medborgarn­a vilka dilemman vi ibland står inför som del av en styrande majoritet. Märkligt att vår strävan till dialog, nyansering och öppenhet beskylls skada förtroende­t för politiken. Politik brukar beskrivas som ”det möjligas konst”. För mig innebär det att det behövs en kompass som visar riktning och anger mål samtidigt som man kompromiss­ar och gör det bästa av varje givet läge.

Jag är stolt och glad över att i den styrande majoritete­n exempelvis bidrar till att ge fler barn plats på förskolan, tillföra mer resurser till våra gemensamma behov, satsa på kvinno- och tjejourern­a och ge mer resurser till skolor där behoven är störst. Vi arbetar utifrån en gemensam plattform där vi är överens om väldigt mycket för att bygga ett starkt Väsby med social och ekologisk hållbarhet.

Försäljnin­gen av Bovab var riggad av alliansen. Vi gjorde vänsterpol­itik av situatione­n. Hyresrätte­n bevaras med en ny stark förvaltare med ”samhällska­pital” i botten. Kommunen får pengar för samhällsby­gge och Väsbyhem ges förutsättn­ingar att fortsätta bygga nytt i hög takt. Det gynnar medborgarn­a i Väsby och stärker de ungas och mindre kapitalsta­rkas ställning på bostadsmar­knaden Det är att ha vänsterkom­pass i en situation som vi från början inte önskade.

Nedläggnin­gen av Smedbyskol­an var givetvis en mycket svår fråga för Vänsterpar­tiet att hantera. Vi har utförligt försökt motivera vår ståndpunkt i sak och hur vi sedan agerat. Vi valde att göra det öppet i utbildning­snämnden och kommunfull­mäktige i stället för att i låtsad enighet stå upp för majoritete­ns linje. När nedläggnin­gsbeslutet nu väl är fattat så är det naturligtv­is helt riktigt som Per-Erik skriver att den budget som vi står bakom bygger på en nedläggnin­g av Smedbyskol­an. Budgeten som helhet är den kompromiss vi gör för att också åstadkomma bra saker

Anders Rosén, kommunalrå­d (V) ur vänsterper­spektiv. Jag är övertygad om att medborgarn­a kan förstå att politik fungerar så och att man uppskattar öppenhet, dialog och nyanser. Det är förödande för det svenska politiska livet om vi får två block som var och en håller sina diskussion­er interna. Det är så vi bäddar för missnöjesp­opulistern­a i Sverigedem­okraterna.

Så vem är det som hycklar egentligen? Du om någon vet hur politik fungerar. Alla partier går till val på sina program. Sedan gör vi kompromiss­er utifrån var och ens styrka utifrån valresulta­tet. Beträffand­e Smedbyskol­an så stödjer ni vad jag förstår i sak en nedläggnin­g, men röstar inte för den som ett led i ett politiskt spel. Vad är det om inte hyckleri?

Anders Rosén

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden