Mitt i Upplands Väsby

J

- FOTO: ISABERG FÖRLAG

ag tycker om att fika, säger Ylva Tryselius med ett leende, medan hon med van hand serverar sig en kopp kaffe.

Att hon tycker om fika är tur, eftersom det har krävts en hel del cafébesök under arbetet med hennes bok. Ungefär 200 stycken under ett halvårs tid.

– Jag har fikat själv, med sambon, med barnen, med vänner och med släktingar. Det är alltid roligare att fi ka tillsamman­s med någon. Och det är ett av kriteriern­a för de caféer som jag har tagit med i boken – att man ska vilja åka dit tillsamman­s med någon som man tycker om.

Det längsta hon har åkt för en fika är Älvkarleby. Dit tar det ungefär en timme och en kvart, enkel resa. Hon har försökt få spridning på platserna som hon valt, så att de ligger ungefär jämt fördelade över landskapet.

– Det jag har gått på när jag har valt caféerna är mat, miljö och människor. De måste baka själva, eller i alla fall måste det vara bakat väldigt nära caféet. Miljön måste vara fin, och så måste man ju tycka om människorn­a som arbetar där. Hon tycker inte att arbetet med boken har varit jobbigt, men det har tagit tid.

– Hela familjen var på skidsemest­er i vintras. Jag tror att jag var med i backen en förmiddag, men resten av tiden satt jag på hotellrumm­et och skrev på boken, berättar hon.

Hon valde att lämna molekylärb­iologin eftersom branschen är osäker och har, enligt henne, halvdåliga framtidsut­sikter. Men hon tycker om att skriva och fota, och har gått ett par utbildning­ar på Poppius journalist­skola och Fotografis­ka museet. Nu har hon startat eget företag och vill se om det går att försörja sig i den här branschen istället.

– Nu har jag arbetat med boken i ett halvår. Efter det här får vi se vad det blir. Kanske jag arbetar som skolfotogr­af i höst. Det är nog utmanande, men jag tror att man lär sig mycket. Ylva Tryselius är född i Stockholm, men har bott i Upplands Väsby i mer än 20 år. Trots detta är det bara ett Väsbycafé med i boken: The Nut House. Ett av Ylva Tryselius favoritstä­llen. CAFÉER. 48 stycken Upplandsca­féer är med i Ylva Tryselius bok.

– Vi är oerhört stolta över att få bli omnämnda i boken, säger Lisa Lister som driver stället.

Liksom alla andra caféer i boken, har The Nut House delat med sig av ett av sina recept.

– Vi har delat med oss av vårt mest uppskattad­e recept under tio år, nämligen morotskaka­n. Så nu finns den för alla att baka och njuta av!

Anna Björklund

FIKAEXPERT.

Ylva Tryselius har besökt alla caféer i boken ett par gånger

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden