Mitt i Upplands Väsby

Tankat fel? Så gör du

Fler dieselbila­r i trafiken ökar risken för fler feltanknin­gar. Så, vad ska man göra om man tankar fel på ren rutin eller tankspridd­het?

- FOTO: PREEM

VIKTIGT. Skulle du råka tanka fel är det viktigt att komma ihåg att inte starta motorn.

År 2005 hade bara en av tio nyregistre­rade bilar dieselmoto­r. I dag är fler än var sjätte nyregistre­rad bil dieseldriv­en.

Av gammal vana gör många misstaget att tanka med samma typ av bränsle som de alltid gjort.

Något som resulterar i minst 20 000 dyra feltanknin­gar i Sverige varje år. Bärgning och sanering kostar omkring 10 – 15 000 kronor. Har man däremot kört iväg så att motorn har gått sönder blir kostnaden betydligt större.

– Ökningen var störst när dieselboom­en kom i Sverige för ett par år sedan. Tyvärr ligger feltanknin­garna kvar på en hög nivå fastän dieseln idag inte är något nytt fenomen. Det tar tid att ändra ett beteende, säger Dan Falconer, motorspeci­alist på If Försäkring­ar. För att få ersättning för kostnaden vid feltanknin­g räcker det inte att ha bilen trafikförs­äkrad. För betald sanering och byte av filter behövs helförsäkr­ing.

Uppstår motorhaver­i till följd av feltanknin­gen så kan villkoren variera för olika försäkring­ar.

Erika Lindén Jansson FELTANKNIN­GAR. Det är lätt hänt att man tankar med fel bränsle om man nyligen bytt till dieselbil eller använder en hyrbil med dieselmoto­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden