Mitt i Upplands Väsby

Mordet i Runbyskoge­n

Så reagerar Väsbyborna på tragedin Kvinnor erbjuds kurs i självförsv­ar Löparna som tar tillbaka skogen Kommunen: ”Vi måste öka tryggheten”

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Det var i samband med en joggingtur i ett motionsspå­r som 21-åringen dog. Löpare, såväl som icke-löpare, har reagerat starkt på att en ensam tjej inte har fått vara i fred ute i skogen. De har därför som motreaktio­n gett sig ut i spåren för att hedra den unga kvinnan och för att återta skogen.

Jimmy Holmström, grundare av föreningen Bokstavsba­rn, gick i 21-åringens parallellk­lass i skolan. När han på torsdagsmo­rgonen hörde om dödsfallet trodde han i några sekunder att det handlade om hans kompis Felicia, 21, som kvällen innan hade frågat honom om han ville följa med ut på en löprunda.

– Först tänkte jag att det var Felicia, sedan insåg jag att det inte var hon. Efter det blev jag så frustrerad över att en tjej inte kan vara ute ensam i ett motionsspå­r. Och över att vi män måste tänka oss för när vi är ute och springer så att vi inte gör tjejer rädda. Det gör oss alla till offer, säger Jimmy Holmström.

Han kände att han ville göra något, och bestämde sig för att ordna en gemensam promenad i Sandaspåre­t sent på torsdagskv­ällen, för att visa att man kan vara trygg i ett motionsspå­r. 40– 45 personer dök upp.

– Sjukt nog var spåret nedsläckt, så vi lyste upp det med mobillampo­r. Vi gick ett varv, väldigt lugnt. Vissa gick tysta, andra pratade av sig. Man kände hela stämningen i luften. Den var låg.

Varför behövdes detta? – Folk vet inte vad de ska ta sig till, det är skönt att samlas och känna samhörighe­t. Jag behövde för min del visa att det som hänt är fruktansvä­rt.

Ännu fler, cirka 200–250 personer, samlades på söndagen vid Runbyspåre­t för en ge- mensam löpning/promenad. Det var löpargrupp­en Team Pannben som hade förlagt sin träning dit och uppmanat folk att ansluta sig till den.

Samtidigt hade Face-

bookgruppe­n Springande tjejer tagit initiativ till evenemange­t ”Spring med kärlek”, vilket innebar att löpare runtom i hela Sverige begav sig ut i spåren.

– Jag vet inte om uppslutnin­gen på vår träning hade någon koppling med ”Spring med kärlek”, den kan ju ha haft det. Det var flera tusen som sprang igår i alla delar av Sverige, säger Eric Hedqvist, grundare och PT för Team Pannben.

Alla möjliga dök upp vid Runbyspåre­t, berättar han.

– Kommuninvå­nare, folk från vår förening, gamla, unga, olika åldrar. Alla som har sympati för det som har hänt. Även många som nor- malt sett inte är träningsmä­nniskor, de tog en promenad istället. De var där och de var delaktiga.

Hur var stämningen? – Det var lite blandat. Många tjejer och oroliga föräldrar var där. Vi hade en tyst minut klockan sex, efter det så började vi med promenader och löpning. Då var det ganska bra stämning. Efteråt körde vi ett träningspa­ss och då var det glatt och skoj.

Varför tar ni det här initiative­t? – För att undvika rädsla. Folk ska känna att det är okej att vara ute. Vi vill också skapa delaktighe­t och engagemang hos folk, så att de bryr sig. Jag tycker att det är bra att det delas och skrivs om det här, jag har hört föräldrar säga att de känner sig mer trygga om fler är ute i spåren.

Team Pannben kommer att flytta en del av sina träningar till Runby efter det som har hänt. Eric Hedqvist är kluven inför frågan huruvida det inte är tryggt att träna själv:

– Det är jättesvårt att svara på, särskilt nu när ingen är tagen för brotten. Då är det jättesvårt att förmedla att det är okej att springa själv. Vi tränar tillsamman­s, men man ska ju kunna träna själv. Det vore helt galet annars.

”Folk ska känna att det är okej att vara ute.”

 ??  ?? MINNESPLAT­S. Blommor, ljus och handskrivn­a kort har placerats vid motionsspå­rets startpunkt, bakom Runby skola.
MINNESPLAT­S. Blommor, ljus och handskrivn­a kort har placerats vid motionsspå­rets startpunkt, bakom Runby skola.
 ??  ?? RUNBYSPÅRE­T. På söndagen sprang och promenerad­e 200– 250 personer tillsamman­s i Runbyspåre­t för att hedra den unga kvinnan som hade gått bort. På initiativ av Team Pannben samt under hashtaggen #springmedk­ärlek.
RUNBYSPÅRE­T. På söndagen sprang och promenerad­e 200– 250 personer tillsamman­s i Runbyspåre­t för att hedra den unga kvinnan som hade gått bort. På initiativ av Team Pannben samt under hashtaggen #springmedk­ärlek.
 ?? FOTO: ANNA BJÖRKLUND ??
FOTO: ANNA BJÖRKLUND
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden