Mitt i Upplands Väsby

M uppmanar S att överge MP

Miljöparti­et bromsar bostadsbyg­gandet och den positiva utveckling­en av Väsby riskerar en tvärnit. Är det vad Mathias Bohman (S) verkligen vill? Socialdemo­kraterna borde i stället samarbeta med Allians för Väsby.

- Per-Erik Kanström, opposition­sråd (M) Erik Palmstiern­a, vice gruppledar­e (M)

Det är svårt att känna igen det gamla samhällsby­ggarpartie­t Socialdemo­kraterna. Visst går det att ha starka invändning­ar mot rivningar av gamla stadskärno­r och andra snedsteg under årens lopp, men trots det går det inte att betvivla att partiet har haft av en stark vilja att bygga bostäder för det svenska folket. Så var det i vilket fall förut – hur är det nu? Har även denna del av partiets själ gått förlorad? Har även dessa frågor förhandlat­s bort till utveckling­smotstånda­rna i Miljöparti­et? Hur ska framtidens Väsby se ut? I vilka delar av kommunen ska bostäder byggas och vilka områden bör bevaras? Det är frågor den så kallade översiktsp­lanen ger svar på. Med tanke på de långa tidsperspe­ktiven det handlar om brukar arbetet ske över blockgräns­erna, där partierna gemensamt kommer fram till de breda penseldrag­en. Så har det alltid varit tidigare i Väsby tills för en tid sedan. Då gjorde den rödgröna politiska majoritete­n en plötslig kursändrin­g, där utveckling­sområden som vi sedan tidigare varit överens om fick stryka på foten. Dels är det frustreran­de för de av oss som har tagit många hårda strider och slitit hund för att öka byggandeta­kten. Byggandet av bostäder har gått från ett nästintill stillaståe­nde till rekordnivå­er. Framför allt är det tråkigt för många Väsbybor – de som på ålderns höst vill sälja villan, hantverkar­en som vill ha kontoret hemma eller 20-åringen som vill flytta hemifrån – tråkigt för alla som söker bostad.

Någon gång får måttet anses vara rågat och här drog vi vår gräns. Vi lämnade därför översiktsp­lanediskus­sionerna och arbetar nu med ett eget för- slag. Ett förslag i linje med det vi var överens om över blockgräns­erna innan MP fick oproportio­nerligt stort inflytande i dessa frågor. Mathias Bohman (S) bedyrade hur han ville bygga bostäder i kommunfull­mäktiges budgetdeba­tt. Om inte detta enbart var läpparnas bekännelse välkomnar vi det beskedet glatt.

Mathias Bohman, vi vill bjuda in dig och Socialdemo­kraterna till Allians för Väsbys översiktsp­lanearbete. Till skillnad från ditt nuvarande sällskap har vi en bra process utan låsta positioner, där alla får komma till tals. Med oss kommer du att få möjlighet att ta fram planer för en stark utveckling av Väsby och för byggandet av fler bostäder för Väsbyborna.

 ??  ??
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? BYT. MJ i Väsby uppmanar S att avbryta samarbetet med Miljöparti­et, som man anser hämmar bostadsbyg­gandet.
FOTO: COLOURBOX BYT. MJ i Väsby uppmanar S att avbryta samarbetet med Miljöparti­et, som man anser hämmar bostadsbyg­gandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden