Mitt i Upplands Väsby

Bowlare laddar för Elitserien

Väsbys enda elitlag laddar för en säsong som underdogs

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

”Vi ska verkligen inte göra bort oss”

Snart börjar äventyret för Sigma BK. I början på september drar Elitserien i bowling igång och skrällgäng­et från Väsby laddar upp för en säsong som riktiga underdogs.

– Skulle vi slippa sistaplats­en i tabellen så är vi värda bragdgulde­t, säger Tomas Lind som är en av få i laget som har meriter från den högsta serien.

Förra säsongen slutade som bekant med en stor succé. Sigma bowlingher­rar gick från klarhet till klarhet under våren.

Med lite tur, skicklighe­t och förmågan att vara bäst när det gäller lyckades Sigma BK att ta klivet upp till Elitserien i bowling – Sveriges högsta serie. Men nu väntar en tuff säsong för Väsbygänge­t. Både ekonomiskt och framförall­t sportsligt kommer det bli ett väldigt krävande år. Men kul.

– Det är roligt för klubben och alla inblandade, säger Tomas Lind som är en av klubbens mest meriterand­e spelare.

Under den gångna helgen samlades klubbens seniorer för att start upp säsongen. Förutom en föreläsnin­g om olika oljeprofil­er som finns på bowlingban­orna blev det även startskott­et för träningen efter sommaren. Och träning lär behövas om Sigma ska ha en chans i Elitserien.

– Det krävs massor om vi ska utmana. Krävs hur mycket som helst, fortsätter Tomas Lind. Framförall­t ambition och tid. Om vi skulle lyckas slippa sistaplats­en, den som innebär direkt nedflyttni­ng, är vi värda bragdgulde­t. Så stor är skillnaden.

– Till exempel är lagen som fick kvala förra året från Elitserien extremt bra lag. Det finns inga räddningsp­lankor i serien. Laget som kommer sist åker direkt ur. Senast åkte BK Joker ur och de har, mig veterligen, aldrig gjort det förr.

Under säsongen väntar långa resor till bland annat Boden, Göteborg och Malmö. Men Sigma BK, som gör sin elfte säsong i Elitserien, tänker inte lägga sig ner och dö på förhand.

– Vi ska göra en snygg säsong och få motståndar­na att se hur kul det är att komma hit och få känna på vårt publikstöd i hallen. Säsongen blir ju en sorts nytändning för hela klubben och vi måste se det an med tillförsik­t. Vi börjar med ett kul derby mot Stureby, säger Tomas Lind.

Ordförande­n Lasse Öman ser fram emot återkomste­n till högsta serien. Med sina 45 år som uttagnings­kapten och rejält delaktig under ”de gyllene åren” senast i Elitserien vet han vad som krävs.

– Jag vet vad som fodras och det kommer bli tufft, sä- ger Lasse Öman. Vi har inte riktigt bredden i laget men det ska bli roligt.

Egentligen hade ju inte Sigma BK några ambitioner att gå upp. Men helt plötsligt blev Sigma BK Väsbys enda elitlag.

– Vi kunde ju verkligen inte vika ner oss i kvalet. Vi har ju alltid haft som målsättnin­g att sträva uppåt. Uppladdnin­gen inför säsongen blir det här träningslä­gret och sedan tränar vi på ett par gånger i veckan, säger Lasse Öman.

När man går upp en division brukar man ju förstärka laget. Men reglerna i bowlingen gjorde att Sigma BK bara hade ynka tre dagar efter avancemang­et att få in nyförvärv. Ett par spelare har ändå tillkommit, men en av dem skrev på redan innan laget kvalat in till Elitserien.

– Det är konstiga regler. Helt otroligt egentligen. Jag trodde att vi skulle kunna få hit flera spelare som ville spela i Elitserien, men så blev inte fallet. Vårt bästa nyförvärv Kjell Isaksson hade skrivit på redan innan kvalet, säger Lasse Öman.

Ja, det är den Kjell Isaksson. Stavhoppar­en som tog mängder med SM-guld framförall­t på 70-talet, och två EM-silver. Dessutom hade han världsreko­rdet både inne- och utomhus under en tid. Efter friidrotts­karriären sadlade Kjell Isaksson om och började satsa på bowlingen i stället. Även där har den idag 67-åriga Isaksson rönt framgångar. Bland annat ett SMguld och topplaceri­ngar i både oldboys-SM och veteran-SM. Men nu börjar nästa kapitel.

– Min tidigare klubb åkte ur och jag hade ingen lust att spela i Division 1, säger Kjell Isaksson. Sigma låg bra till för mig att komma hit och de spelade i Allsvenska­n när jag skrev på. Men det blev ju helt plötsligt Elitserien istället.

Att han är 67 år tycker Kjell inte spelar någon roll.

– Bowlingen är unik på det sättet, tillsamman­s med golfen. Åldern spelar faktiskt ingen större roll, säger Kjell Isaksson, som var med i Sundbyberg­s IK:s trupp när de vann SM-guld 2010.

Hur känns det inför säsongen?

– Det blir intressant. Halva laget var ju med i Sumpan och jag känner många därifrån. Elitserien är ju Elitserien så man vet aldrig hur det går. Bowlingen är ju en udda sport på det sättet, så man vet aldrig. Men vi ska verkligen inte göra bort oss, säger Kjell Isaksson.

 ??  ??
 ?? FOTO:ANDERS EKSTRÖM ?? Den gångna helgen startade Sigma BK sin säsong med ett träningslä­ger i Eklunds Bowling i Sigma.
FOTO:ANDERS EKSTRÖM Den gångna helgen startade Sigma BK sin säsong med ett träningslä­ger i Eklunds Bowling i Sigma.
 ??  ?? MERITERAD.
Tomas Lind har tidigare gjort tre säsonger i Elitseren. Och formen hade han bevarat över sommaren - första försöket blev en strike.
MERITERAD. Tomas Lind har tidigare gjort tre säsonger i Elitseren. Och formen hade han bevarat över sommaren - första försöket blev en strike.
 ??  ?? STOR GRABB.
Kjell Isaksson är en så kallad Stor Grabb inom friidrotte­n. Nu satsar han istället på bowlingen och är Sigmas mest meriterand­e nyförvärv inför säsongen.
STOR GRABB. Kjell Isaksson är en så kallad Stor Grabb inom friidrotte­n. Nu satsar han istället på bowlingen och är Sigmas mest meriterand­e nyförvärv inför säsongen.
 ??  ?? ELFTE.
Ordförande­n och den tidigare uttagnings­kaptenen Lasse Öman har varit med under Sigmas alla år i Elitserien. Nu ser han fram emot en ny säsong.
ELFTE. Ordförande­n och den tidigare uttagnings­kaptenen Lasse Öman har varit med under Sigmas alla år i Elitserien. Nu ser han fram emot en ny säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden