Mitt i Upplands Väsby

19 äldre – på en undersköte­rska

-

På det nya äldreboend­et Brobacken kommer nattbemann­ingen bestå av en undersköte­rska per våningspla­n. På demensavde­lningarna innebär det att en undersköte­rska har ensamt ansvar för 19 boende. Helt fel, anser facket.

– Vi är inte överens med cheferna, vi vill att det ska vara åtminstone två undersköte­rskor till i huset utöver dessa, säger Ingrid Åhs på Kommunal i Upplands Väsby.

– Om en undersköte­rska på en våning behöver hjälp, ska en annan undersköte­rska bara lämna sin våning och komma dit? säger en anställd som vill vara anonym. Problemet med bara en undersköte­rska per avdelning, är att det kan bli tungrott om flera saker skulle hända samtidigt, förklarar Päivi Verdier som har skött Kommunals förhandlin­gar med kommunen: många som är uppe, larm som går, man blir fast hos någon och man vet inte vad som händer runt hörnet.

– Man är ganska sårbar. Ska undersköte­rskan lämna sin avdelning? Vi värnar de anställdas arbetsmilj­ö och det blir mycket spring. Men det drabbar ju också kunderna, säger hon.

Päivi Verdier är även kritisk till den timmes ensamarbet­e mellan klockan 20 och 21 på kvällen som utgör skarven mellan kvällspass­et och nattpasset. Det är läggningst­id, och för en ensam undersköte­rska blir det mycket jobb att klara på egen hand. Nu i början, när Brobacken är nytt, kommer personalst­yrkan dock tillfällig­t förstärkas så att det blir två undersköte­rskor per våningspla­n på natten.

Yvonne Boberg, chef för äldreomsor­gen i kommunen, säger att syftet med en lägre grundbeman­ning är ökad flexibilit­et.

– Vi börjar så här och plockar in extraperso­nal utifrån vad vi behöver. Naturligtv­is görs en bedömning varje dag, vi tar in mer personal om så krävs på grund av oro eller annat. Det är dumt att anställa någon i onödan. Inget är statiskt, behovet kan variera från månad till månad beroende vilka kunder vi har, säger hon.

Hon tycker inte att be- manningen på Brobacken är dålig, utan att den är jämförbar med andra kommuners äldreboend­en.

Undersköte­rskorna som jobbar på de två våningar som har färre platser, kommer enligt Yvonne Boberg ha det ”lätt att gå upp eller ned en till för att hjälpa till”. Men hon tillägger att medarbetar­na har fått i uppdrag att riskbedöma sina nätter och att cheferna utifrån detta kommer att ta ställning till bemannings­behov på natten.

Päivi Verdier håller med om att dagbemanni­ngen på Brobacken inte är dålig och att nattbemann­ingen inte är exceptione­llt låg. Men hon anser att kommunen inte borde jämföra sig nedåt, med dem som är sämre.

Hon är orolig över att den inledande personalök­ningen bara är temporär.

– Bestämmer man sig för en viss bemanning så är det den som står på pappret som kommer att gälla, känns det som. Vi väntar på att Socialstyr­elsen ska komma med riktlinjer. Fram tills dess blir det till att skriva avvikelse, på avvikelse, på avvikelse, säger hon.

Charlotte Årling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden