Mitt i Upplands Väsby

FAST FÖR LUFFARSLÖJ­D

Fåglar, insekter och korgar. När det kommer till luffarslöj­d finns det inget som stoppar dig. Det vet Anne Vaivot från Uppland Väsby vars största intresse är just luffarslöj­d, eller trådkonst som det också kallas. – Det är det roligaste jag vet, säger An

- Elin Nordlund elin.nordlund@direktpres­s.se

2

013 hittade Anne Vaivot en kurs i något som kallas luffarslöj­d. Hon hade då ingen aning om vad det var och att hon skulle bli helt såld på den här hantverksk­onsten. På kursen lärde hon sig grundprinc­ipen för hantverket. Men hon märkte snart att hon inte ville göra grytunderl­ägg och skålar som man ofta börjar med.

– Jag är ju inte som andra, jag. Jag gick direkt på och gjorde en fisk, säger hon.

Anne snöade in på hantverket totalt och hon ser varje föremål eller idé som en ny utmaning.

– Det är utmaningar­na som driver mig. Jag vill hitta på nya saker hela tiden.

Under en period var Anne helt inne på lampor. Sen var det fåglar och nu är det insekter. Hon har bland annat tillverkat myror, skalbaggar och spindlar. När vi sitter i soffan tar hon fram en spindel som hon nyligen gjort.

– Den här slängde jag ihop i morse innan jobbet.

Hon berättar att hon mer än gärna går upp långt innan någon annan vaknat och sätter sig och pysslar. – Det är min egentid kan man säga, jag somnar hellre tidigt på kvällen så att jag kan jobba med det här innan jobbet.

Att tillverka en figur tar ungefär 15 timmar och det finns egentligen ingenting du inte kan göra av metalltråd­en menar Anne.

– Det är nog egentligen bara din fantasi som sätter stopp. Det var en gång en som sa, att den slöjden jag gör, den är luffarslöj­dens rock’n’roll.

Hon visar på en hand hon tidigare gjort, hur hon börjar.

– Jag börjar med ett knippe lite grövre ståltråd. Sedan virar jag de tunnare trådarna runt.

Under september kommer Anne, på begäran av Hantverksf­öreningen, att hålla en kurs i luffarslöj­d. Platsen kommer att vara Hantverksf­öreningens lokaler i Upplands Väsby.

– De var intressera­de av konstforme­n. Enligt dem är det jag och en till i Väsby som håller på med det här. Luffarslöj­d har fått sitt namn från den tid på 1800-talet då många så kallade luffare vandrade runt och sålde föremål som de själva hade tillverkat med hjälp av några enkla tänger och järntråd.

Konstforme­n växer sig sakta men säkert större och större i Sverige. I dag får många barn prova på tekniken i skolan. För att nå ut till andra fantaster har Anne startat en grupp på Facebook och hon blir överlyckli­g om hon springer ihop med andra konstnärer.

– Ibland träffar man andra på marknader. Man lär sig alltid nya saker av varandra. Till exempel träffade jag en farbror här för ett tag sedan som arbetade med helt andra verktyg än jag. Det var inspireran­de att se.

Det händer då och då att hon säljer ett konstverk. Just nu är det kö på fåglarna.

– Det är jätterolig­t när jag får sälja något. Ibland kan jag sälja en sak i månaden, ibland blir det två.

Det är nog egentligen bara din fantasi som sätter stopp.

 ?? FOTO: ELIN NORDLUND ??
FOTO: ELIN NORDLUND
 ??  ?? TÄNGER. För att böja de hårda vinklarna behövs tänger.
TÄNGER. För att böja de hårda vinklarna behövs tänger.
 ??  ?? OMTYCKT. Barnen brukar tycka om spindeln.
OMTYCKT. Barnen brukar tycka om spindeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden