Mitt i Upplands Väsby

Kommunal oense med kommun om nattbemann­ing

-

Skyddsombu­d som stängs ute, chefer som tystar personalen och ensamt nattarbete på vårdavdeln­ingarna. Oron är stor bland personalen på äldreboend­ena Marieborg och Korpkulla inför flytten till nybyggda Brobacken.

– Det måste komma ut till folk hur kommunen beter sig. Jag tror inte Väsbyborna har en aning, säger en anställd som vill vara anonym.

De anställda är inte bara oroliga inför flytten, utan är också rädda för att prata med media. Så pass mycket, att Vi i Väsby inte får ta några bilder och inte nämna några namn.

Sofie, som vi kallar den anonyma undersköte­rskan, arbetar på ett av de två boenden som ska ersättas av kommunens nya äldreboend­e Brobacken. Hon berättar att misstron mot de högre cheferna är stor.

– De närmaste cheferna fungerar; det är högre upp i ledet det är problem. Från första planeringe­n har vi inte varit med på tåget alls, varken vi, gamlingarn­a eller de anhöriga. Och det är dem det är värst för. Vi känner oss ganska överkörda och det här är inte första gången.

Personalen ska ha blivit tillsagd att inte berätta saker för de anhöriga som berör de äldre i allra högsta grad. Exempelvis att personalgr­upperna kommer att splittras, vilket cheferna har lovat inte ska ske.

– När schemat kom ut, såg vi att vi hade delats upp. Och då blev jag jäkligt besviken, säger Sofie. Jag tycker att det här är hemskt. Man känner ju de gamla och vet hur dementa personer fungerar; de behöver trygghet. Och de anhöriga behöver veta att mamma och pappa känner igen oss i personalen. Sofie återkommer gång på gång till vikten av trygghet för de äldre. Hon är besviken över att cheferna inte sätter de äldre i främsta rummet när Brobacken nu tas i bruk.

– Det måste komma ut till folk hur kommunen beter sig. Jag tror inte Väsbyborna har en aning, säger hon.

Personalen har fått nya regler för hur de ska kommunicer­a med de anhöriga.

– Vi har blivit åtsagda att inte prata med de anhöriga. Vi har haft en sådan kommunikat­ion att vi är som en familj – men nu ska vi gå åt andra hållet. Vi ska inte be- rätta något för de anhöriga, utan vänta på att de själva frågar. Och då ska vi hänvisa till chefen, säger Sofie.

Det finns fler aspekter av flyt- ten till Brobacken som Sofie är kritisk mot. Dels ska skyddsombu­den inte alls ha varit involverad­e i planeringe­n, vilket lagen kräver. Dels har varken personalen eller de anhöriga fått titta på de nya rummen innan flytten sker.

Dessutom kommer nattbemann­ingen vara låg, med en enda undersköte­rska per våningspla­n. Det innebär att varje undersköte­rska kommer att ha ansvar för 19 boende. Det tycker hon är alldeles för lite.

– Så om någon på en våning behöver hjälp, ska en annan undersköte­rska bara lämna sin våning och komma dit?

Tryggheten försämras ännu mer, anser Sofie, av att de ambulerand­e nattsjuksk­öterskorna försvinner i och med öppnandet av Brobacken. De ersätts av ett bemannings­företag som nås via telefon.

– Det påverkar oss, vi får inte den uppbacknin­g och trygghet vi har haft, säger hon. FOTNOT: Sofie är ett påhittat namn. Charlotte Årling

”Vi har blivit åtsagda att inte prata med de anhöriga.”

 ??  ?? OSÄKERT. Personalen oroar sig för flytten till äldreboend­et Brobacken.
OSÄKERT. Personalen oroar sig för flytten till äldreboend­et Brobacken.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? KRITISERAS. Barbro Johansson, socialchef.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING KRITISERAS. Barbro Johansson, socialchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden