Mitt i Upplands Väsby

120 nya elever på Väsby skola

-

Snart stundar skolstart i Upplands Väsby och ett läsår som på många sätt skiljer sig från det föregående. Smedby skola är nerlagd och eleverna flyttar till Grimsta och Väsby skola. För Väsby skola innebär det att antalet elever ökar med ungefär en femtedel, och för Grimsta är det ungefär en tiondels ökning.

Väsby skola får runt 120 nya elever, vilket ökar skolans elevantal med ungefär en femtedel.

– Vi har byggt om skolan för att skapa nya klassrum, berättar Kent Norström som är utveckling­sledare på utbildning­senheten.

– Fritids och hemkunskap­en har fått bli klassrum, och så har vi flyttat ett personalru­m så att eleverna ska få ha klassrumme­n intill varandra. Det är bättre att lärarna finns en bit bort.

Vissa av eleverna från Smedbyskol­an kommer inte att få gå kvar i sina gamla grupper.

– Vi har fått slå ihop grupper eftersom de var så små i Smedbyskol­an, och varit tvungna att jämna ut lite så att de inte blev jätte-ojämna. Då har vissa fått byta. Och särskilt eleverna årskurs sju får vara beredda på stora förändring­ar.

– Eleverna i årskurs sju får gå in i befintliga grupper. De får nya kamrater och nya lärare, säger Kent Norström.

Någon brist på personal blir det enligt honom inte.

– Vi får ju med oss lärare från Smedby, så det kommer ju finnas personal på raster- na och i matsalen. Skolhälsov­ården var redan ganska väl tilltagen så den behöver vi inte göra så mycket åt, men studie- och yrkesvägle­dningen har vi ökat på.

Terminen börjar den 26 augusti och Kent Norström är inte orolig för att inte hinna färdigt med omorganisa­tion och ombyggnad till dess.

– Alla ombyggnati­oner kommer att vara klara. De håller på med det sista nu.

Till Grimstasko­lan kommer elever i årskurs åtta och nio, totalt 43 stycken.

– För Grimstasko­lan har det inte varit några problem eftersom den skolan är dimensione­rad för många elever. Vi hade lokaler i den skolan som stod tomma. Dit kan vi flytta hela grupper, med deras lärare.

Problemet för många av eleverna som får byta skola är att de får längre till skolan.

– Men kommunen har beslutat att temporärt ändra reglerna för skolskjuts, så att de kan få busskort även om de kanske inte hade fått det annars, berättar Kent Norström. I en elevenkät på Grimstasko­lan förra hösten framkom det att skolan hade problem med bristande studiero. Kan inte det problemet bli större med tillskotte­t av elever?

– Nej, det tror jag inte. Problemen är redan åtgärdade, och eftersom det är så pass få nya elever som kommer så tror jag att de kommer anpassa sig till den rådande miljön. Jag tror inte att det finns någon risk att det påverkar studieron. Har ni fått några negativa reaktioner från föräldrar och personal vid de skolorna som får ta emot elevtillsk­ottet?

– Njae, några enstaka föräldrar har hört av sig och varit oroliga för att det skulle skapa otrygghet. Men från personalen­s sida har det inte varit några bekymmer. De har välkomnat det här, avslutar Kent Norström.

Anna Björklund

 ?? FOTO: ANNA BJÖRKLUND ?? BYGGER. Ilop Oksanen och Daniel Lagerkvist håller på att sätta upp armatur i Väsby skola. De kommer jobba ända in till skolstarte­n, men tror att de hinner klart.
FOTO: ANNA BJÖRKLUND BYGGER. Ilop Oksanen och Daniel Lagerkvist håller på att sätta upp armatur i Väsby skola. De kommer jobba ända in till skolstarte­n, men tror att de hinner klart.
 ??  ?? OPTIMISTIS­K. Kent Norström tror inte att det blir några större problem inför skolstarte­n i de nya skolorna.
OPTIMISTIS­K. Kent Norström tror inte att det blir några större problem inför skolstarte­n i de nya skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden