Mitt i Upplands Väsby

Löser DNA Runby-mordet?

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Dna-spår har säkrats efter mordet på den 21-åriga kvinnan i Runbyspåre­t. Polisen har gått ut med ett pressmedde­lande och vill gärna ha in mer tips. Spåret har nämligen inte gett träff på någon person i registret.

Efter att den 21-åriga kvinnan hittades mördad vid spåret i Runby under natten mot 6 augusti har en brottsutre­dning pågått för fullt. Bland annat har en särskild grupp arbetat med att ta fram en gärningsma­nnaprofil.

Dna-spår har säkrats vid platsen. Men efter att ha analyserat spåret och kollat i befintliga register har det visat sig att det inte gav någon matchning.

När polisen kan ha en misstänkt för mordet går alltså inte att säga.

– Det är helt omöjligt att besvara den frågan, säger Robert Näppi, åklagare vid Norrorts åklagarkam­mare.

Tidigare har han sagt till tidningen Expressen att mordet skulle kunna närma sig en lösning inom en vecka. Så blev det inte.

– Jag trodde att det skulle ske inom en ganska snar framtid när vi fick reda på att det fanns ett spår. Det har i vart fall inte lett till någon större framgång ännu, säger Robert Näppi. Personen som lämnat dnaspåret vid brottsplat­sen har inte funnits med i de register som polisen söker i. Där finns personer som tidigare topsats, det vill säga fått lämna salivprov, i utredninga­r. Kontroller mot utländska register tar längre tid att få svar på.

– Personen som polisen söker är sannolikt inte kriminellt belastad, säger Robert Näppi.

Jakten fortsätter alltså. Vilka tips som kommer in kan vara avgörande för mordutredn­ingen. Om en person bedöms vara intressant kan polisen genomföra en topsning. Antingen ger det en träff mot spåret eller så kan personen avföras från utredninge­n.

– Ungefär på samma sätt som skedde med Hagamannen, säger Robert Näppi. Hagamannen gäckade Umeåpolise­n under flera år då han begick överfallsv­åldtäkter. Efter att mer än 700 män topsats i utredninge­n fick polisen träff på Niklas Lindgren efter ett tips.

Polisen får topsa alla som kan vara intressant­a för utredninge­n, till exempel personer som springer i Runby- spåret regelbunde­t. Däremot får inte de proven användas till något annat än att jämföra med det säkrade spåret i mordutredn­ingen. Om någon ändå vägrar kan misstankar stärkas av det, vilket leder till att polisen kan använda ett större mått av tvång. Mängder av tips har redan kommit in till polisen, men utredarna är tacksamma för fler via telefonnum­mer 114 14. Polisen uppmanar ”personer som har gjort iakttagels­er, har kännedom om någon som betett sig på ett avvikande sätt innan, under eller efter tiden för brottet, eller av annan anledning har uppgifter att lämna” att höra av sig.

– Polisen arbetar förutsättn­ingslöst. Mest intressant är om man har en iakttagels­e från tidsrymden och platsen där det hände, säger Robert Näppi. Två övergrepp mot kvinnor i Upplands Väsby har anmälts till polisen under våren, enligt tidningen Expressen. En kvinna anmälde att en okänd person försökt våldta henne på Holmvägen i mars, men polisen hade inget att gå på.

I maj anmälde en kvinna att hon blivit våldtagen på Kyrkvägen, men drog sig senare ur utredninge­n, uppger Expressen.

– Rutinmässi­gt vid grövre brott tittar vi alltid efter liknande händelser, säger Lars Byström, presstales­man för Stockholms­polisen.

Att dna-spåret säkrats kan vara det som löser mordet.

– Vi har ju dubbelmord­et i Linköping (som inträffade 2004, reds anm.), där har vi dna och den personen har inte anträffats. Men det ger betydligt bättre möjlighete­r än om vi inte hade haft det, säger Lars Byström.

”Personen som polisen söker är sannolikt inte kriminellt belastad.”

Polisen vill inte berätta vilken typ av dna-spår som har säkrats. Om dådet var riktat just mot den 21-åriga kvinnan eller om det var ett överfall som hade kunnat drabba vem som helst kan inte polisen säga.

– Det är det vi försöker ta reda på. I nuläget kan vi inte säga det. Man ska alltid vara försiktig, men man ska inte vara rädd, säger Lars Byström.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? AVSPÄRRAT. Efter den tragiska händelsen i Runbyspåre­t spärrade polisen av ett område för att kunna genomföra en teknisk undersökni­ng.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING AVSPÄRRAT. Efter den tragiska händelsen i Runbyspåre­t spärrade polisen av ett område för att kunna genomföra en teknisk undersökni­ng.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden