Mitt i Upplands Väsby

SOMMARKRÖN­IKA

Vår redaktion växer och växer. I höst kommer du att få möta nya reportrar i spalterna. Under sommaren passar de på att presentera sig själva i varsin sommarkrön­ika. Som handlar om det vi gör – en tidning som ska vara riktigt lokal, hela tiden. Nyttig men

-

DÄRFÖR ÄR DET ROLIGARE ATT VARA REPORTER PÅ VI I VÄSBY ÄN ATT VARA UTRIKESKOR­RESPONDENT I WASHINGTON

Det låter kanske trevligt att sitta som utrikeskor­respondent i Washington. Förra veckan liknade chefredakt­ören posten med att man som journalist då befinner sig i toppen av näringsked­jan och alla andra reportrar befinner sig längre ner. Och så ser nog många på det i branschen. Särskilt vita medelålder­s män. Men jag är varken man eller medelålder­s. Så jag suktar inte alls efter en sådan post.

Dessutom har USA som land aldrig lockat och inte amerikansk politik heller. Därför är det mycket roligare att vara precis där jag är på Vi i Väsby.

DET SKULLE JAG GÖRA OM JAG INTE VAR JOURNALIST

I samband med att jag sökte in till min journalist­utbildning sökte jag även en psykologut­bildning. Jag kom inte in och tur var nog det. För jag tror att det är ett alldeles för stillsamt yrke för mig. Men med det sagt är det inte säkert att jag kommer vara journalist resten av livet.

Och skulle jag byta bransch säger hjärnan att jag borde välja något med säkrare framtidsut­sikter, medan hjärtat suktar efter författars­kap och dokumentär­skapande.

DET SPECIELLA MED ATT JOBBA MED NYHETER TREDJE VECKAN I JULI..

Som tidigare kollegor vittnat om så är den här tiden av året stillsam och något händelselö­s. Därför gäller det att vara extra kreativ och öppna upp nya vägar för att hitta nyheter. Det kan vara svårt, men inte omöjligt och när man väl hittar något brukar det ofta kännas lite roligare att jobba med. Kreativite­ten är aldrig så hög som under sommarens stilla veckor.

DÅ GJORDE EN ARTIKEL JAG SKREV SKILLNAD

En av de roligaste sakerna med att jobba med lokaljourn­alistik är att man faktiskt har en möjlighet att påverka, till skillnad från att sitta i Washington och göra nyheter som bara blir till droppar i havet. Det behöver inte alltid vara stora saker, men de kan likväl leda till en förbättrin­g för dem som befinner sig i ens bevaknings­område.

Som när jag skrev om en parkerings­automat som skapat ilska bland boende då den ledde till otaliga böter och kostsamma snabbköp i en matbutik. Efter ett samtal med ägaren till automaten ändrades betalnings­taxan så att man nu får parkera gratis en kortare stund och sedan betala. Kanske ingen kioskvälta­re, men likväl en skillnad som lett till förbättrin­g för några.

 ??  ?? SOMMAREN I ÅR. Trots myggen var barkbåtsby­gget en av sommarens bästa stunder.
SOMMAREN I ÅR. Trots myggen var barkbåtsby­gget en av sommarens bästa stunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden