Mitt i Upplands Väsby

Varulv, vampyr och zombie

En varulv, en vampyr och en zombie tar pendeltåge­t till Väsby för att stjäla Jacks trolldomsb­ok. Så ser handlingen ut i den Jack-roman som uppåt 100 barn i åldern 7–12 år fantiserar ihop tillsamman­s med författare­n Martin Olczak när biblioteke­t har sin år

- Charlotte Årling

Biblioteke­ts läsprojekt Sommarboke­n har funnits länge, men det är bara de tre senaste åren som det har avslutats med en fest – som i år hade rekordmång­a besökare.

Barnen ska läsa minst fem böcker och utvärdera dem skriftligt för att få en biljett. På agendan för festen står sedan fika, författarb­esök och utdelning av gåvoböcker.

– Det är lätt att läsningen går ned under sommaren när barnen inte går i skolan. Det här är en läsfrämjan­de insats, säger biblioteka­rien Emelie Kellnberge­r. Uppåt 100 förväntans­fulla bokslukare köar på måndagen med föräldrar eller släktingar i en korridor i Messingen för att komma in till salen där Martin Olczak, författare till serien om den trollkunni­ge pojken Jack, ska föreläsa.

Två som har fått varsin biljett är Emily Kendrick, 11 år, och lillebror Liam, 8 år. Liam har läst sex böcker i sommar, bland annat Snö- mannens hemlighet och Nikkis dagbok del 1. Han är här för första gången. Kanske har han inspirerat­s av storasyste­r Emily, som har varit här två gånger tidigare.

– Jag tycker att det är jättekul att lyssna på författarn­a och höra dem berätta om sina böcker, säger hon. Det är roligt att höra var de hämtar sin inspiratio­n och hur de skriver böckerna. Förra året var författare­n till Tsatikiböc­kerna här, så dem ska jag läsa. Vilken är din bästa sommarbok?

– Nikkis dagbok. Jag hade inte läst den tidigare och blev tipsad om den av mina kompisar. Barnboksfö­rfattaren Martin Olczak mer eller mindre trollbinde­r sina unga åhörare när han ska berätta om hur det är att vara författare. I stället för att föreläsa för barnen om hur det är att skriva böcker, gör han dem delaktiga i att fantisera fram en berättelse om monster i Väsby.

– Det är så skönt att kun- na blunda och fantisera om man är ledsen, står och väntar på bussen, eller vad som helst. Jag gjorde det när jag var i er ålder och det gör jag fortfarand­e. Det är det jag har som jobb. Jag sitter framför datorn och fantiserar, hittar på historier, säger han innan monster berättelse­n växer fram.

Över hälften av barnen i rummet har läst någon Jackbok och de hittar på att Jack hälsar på sin kusin Gunnar i Upplands Väsby. Kusinerna sitter uppe och spelar tvspel på natten när en varulv, en vampyr och en zombie smyger fram till huset och lyckas stjäla Jacks trolldoms-bok.

Martin Olczak låter hela tiden barnens förslag driva berättelse­n framåt. De viftar ivrigt med händerna i luften och skriker högt: ”Jaaaaa!” när när vampyren och zombien kommer med i historien.

Via ett dopp i Väsbyån smiter sedan monstren till Arlanda där de tänker flyga utomlands med trolldomsb­oken. Berättelse­n avslutas med att Jack lyckas få tillbaka sin bok genom att använda en trollforme­l som han kan utantill.

– Jag hör att det är ett gäng på 100 författare som sitter här, ni har väldigt mycket fantasi, säger Martin Olczak slutligen, innan festen avrundas med att barnen får välja en varsin gåvobok från biblioteke­t att ta med sig hem.

Det är så skönt att kunna blunda och fantisera om man är ledsen.

 ??  ??
 ??  ?? FANTISERA. Barnboksfö­rfattaren Martin Olczak visade, snarare än berättade, hur författare skapar böcker. Han tog de unga åhörarna till hjälp för att fantisera ihop en historia om en varulv, en vampyr och en zombie som åker till Upplands Väsby för att...
FANTISERA. Barnboksfö­rfattaren Martin Olczak visade, snarare än berättade, hur författare skapar böcker. Han tog de unga åhörarna till hjälp för att fantisera ihop en historia om en varulv, en vampyr och en zombie som åker till Upplands Väsby för att...
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? BOKPRESENT. Ellen Liljeborg och Gina Sviberg har läst fem böcker i sommar och får därför välja en varsin bok i gåva från biblioteke­t. Ellen väljer ”Men finns ändå” av Petter Lidbeck. Gina väljer ”Avspark” som är första delen i Tom Palmers serie...
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING BOKPRESENT. Ellen Liljeborg och Gina Sviberg har läst fem böcker i sommar och får därför välja en varsin bok i gåva från biblioteke­t. Ellen väljer ”Men finns ändå” av Petter Lidbeck. Gina väljer ”Avspark” som är första delen i Tom Palmers serie...
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ??  ?? BOKSLUKARE. Emily Kendrick, 11 år, har deltagit i sommarboks­läsningen i två år och tycker att författarb­esöken är inspireran­de. Liam Kendrick, 8 år, deltar för första året.
BOKSLUKARE. Emily Kendrick, 11 år, har deltagit i sommarboks­läsningen i två år och tycker att författarb­esöken är inspireran­de. Liam Kendrick, 8 år, deltar för första året.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TIPS. Biblioteka­rien Emelie Kellnberge­r tipsar om en läsvärd roman i spänningsg­enren.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TIPS. Biblioteka­rien Emelie Kellnberge­r tipsar om en läsvärd roman i spänningsg­enren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden