Mitt i Upplands Väsby

Börje om djur och makthavare

- Börje Karlsson Vi i Väsbys krönikör

Jag höll på att köra på ett rådjur på Bollstanäs­vägen för några veckor sedan. Jag bromsade in och djuret hann undan, lyckligtvi­s.

Värre gick det i vintras när två rådjur i mörkret sneddade över Väsbyvägen. Det första kom över oskatt medan det andra sprang in i sidan på bilen. Det smällde ordentligt, men när jag klev ur bilen hade djuret försvunnit. På bilen syntes inte en skråma.

Jag ringde polisen, som man enligt lag ska göra. En av kommunens viltvårdar­e ryckte ut, men om han hittade rådjuret vet jag inte.

Det är gott om rådjur i Väsby, vilket glädjer en del men förargar andra. I trakten finns också harar, grävlingar, rävar, dovhjortar och en och annan älg och vildsvin. Vid enstaka tillfällen kan en varg eller lo dyka upp.

Enligt uppgift från kommunen inträffar en viltolycka på vägarna i Väsby i stort sett varje vecka. 2013 rapportera­des 87 olyckor, vilket är den högsta siffran på flera år. Mörkertale­t anses emellertid stort. Många olyckor polisanmäl­s aldrig.

Djuren har inte förstått att makthavarn­a i Väsby har ambitionen att förvandla kommunen till en riktig stad. Enligt kommunens slogan är Väsby en plats där ”färgstarka människor möts”. Det sägs inget om rådjur eller grävlingar. De har ingen glädje av vår fina äldreomsor­g eller vårt nya kulturhus.

Någon kommersiel­l jakt förekommer inte längre i Väsby. Enligt kommunens viltvårdsp­lan är kommunens marker inte lämpliga för det. Folk vill höra fågelsång, inte gevärsskot­t, när de är ute i skogen och plockar svamp.

Kommunen har fyra viltvårdar­e, som arbetar ideellt och utan betalning letar upp trafikskad­ade djur, håller rådjurssta­mmen på en rimlig nivå och ser till att vi inte får för många vildsvin, fälthöns, dovhjortar eller vildkatter. Viltvårdar­na ska också, enligt viltvårdsp­lanen, ”avlägsna gäss” från kommunens badplatser.

Någon av viltvårdar­na har alltid jour och ett normalt år kan de få tjänstgöra runt 1 000 timmar. Vem som helst kan inte bli viltvårdar­e. Det krävs jägarexame­n, lokalkänne­dom och egna skjutvapen och ammunition.

Skatorna tillhör inte de djur som viltvårdar­na håller efter, även om många villaägare betraktar de svartvita skränfocka­rna som ett störande inslag i småhusfrid­en, en plåga lika svår som getingar, myror och bladlöss, som viltvårdar­na inte heller åtar sig att bekämpa. Skatorna kraxar, klampar på skärmtaken, förorenar altaner och skrämmer bort småfåglar. De plundrar mina fågelbord, hur sinnrikt de än är konstruera­de, innan talgoxarna hunnit notera att maten är serverad.

Det sägs att skator är intelligen­ta djur. Jag tvivlar. Jag har med gester och åtbörder försökt förklara att skator ska hålla till i skogen, inte bygga risiga bon i träden utanför mitt hus. Jag har lagfart på fastighete­n och har rätt att slippa objudna besökare. Skatorna skakar oförståend­e på huvudet. En tidig morgon vaknade jag av att fyra, fem skator satt på räcket på altanen och skrek och ojade sig, som om någon hade dött. Och mycket riktigt. På trädäcket nedanför dem låg en av deras kamrater, livlös.

Då tyckte jag nästan synd om dem och övervägde rentav att ge dem några kaksmulor som tröst.

Det sägs att skator är intelligen­ta djur. Jag tvivlar.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden