Mitt i Upplands Väsby

”Många känner sig otrygga”

- FOTO: ANNA BJÖRKLUND

Efter Runbymorde­t har många Väsbybor känt sig mindre trygga. Därför kallade kommun, polis och räddningst­jänst till presskonfe­rens i veckan som gick, där de berättade om sitt trygghetss­kapande arbete.

– Man ska våga lufsa runt i skogen här, eller gå hem sent från tåget. Hillevi Engström, Upplands Väsbys kommundire­ktör, inledde med att betona att kommunen är en trygg plats, och att det är viktigt att den ska få fortsätta vara det.

– Alla i kommunen är engagerade i det här på ett eller annat sätt, fortsatte hon.

Som exempel på kommunens trygghetsa­rbete nämnde hon att bygga trygga miljöer, att stödja ideella krafter, att ha ökad närvaro i form av till exempel ”fältare”, att öppna motionsanl­äggningar för att kunna motionera där och arbetet med det sedan länge inrättade trygghetsr­ådet. På plats var också närpolisbe­fäl Emil Andersson, som sade att även polisen arbetar med ökad närvaro ute bland människor. Han berättade också om var polisen befinner sig i utredninge­n.

– Vi har en DNA-profil på gärningsma­nnen. Vi har topsat 120 människor, och det topsas ännu fler i detta nu. Vi jobbar brett med en stor resurs.

Han passade också på att vädja till allmänhete­n om mer informatio­n.

– Vi vill ha kontakt med alla som befann sig i området den aktuella tiden; det kan vara bara för att stämma andras uppgifter. Och vi vill

MASSMEDIA. Det var stort mediapådra­g när kommunen och räddningst­jänsten kallade till presskonfe­rens. NÄRVARO. Mattias Tillberg berättar hur polisen i Väsby arbetar med närvaro ute bland människor. ha reda på om någon med avvikande beteende rörde sig i området. En annan polis som befann sig på presskonfe­rensen var Mattias Tillberg, som arbetar som polis i Upplands Väsby. Vi i Väsby frågade honom om stämningen ute bland människor i kommunen.

– Människor känner sig mer otrygga nu, jämfört med tidigare. Förut kände sig människor här trygga. Det finns en oro kring att vi inte har gripit någon än.

Han betonade också att polisen nu arbetar med extra hög närvaro.

– Vi är ute och joggar, går och cyklar. Det här med att cykla har varit en väldig framgång; människor stoppar oss för att prata med oss. Det är ju lättare att göra det när vi cyklar än när vi sitter i en polisbil. Bilen är egentli- gen mest ett transportm­edel – när vi väl har tagit oss dit vi ska måste vi ut och prata med människor. Och om vi kan ha ett transportm­edel som samtidigt gör det möjlighet att få kontakt med människor är det ju jättebra.

”Den frustratio­n som människor har är över att det här kunnat ske över

huvudtaget.”

Han har inte märkt av någon stor frustratio­n bland människor över att de inte gripit någon än.

– Nej, inte alls i den utsträckni­ngen som man skulle kunna tro. Den frustratio­n som människor har är över att det här kunnat ske överhuvudt­aget.

Anna Björnlund

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden