Mitt i Upplands Väsby

”Självförsv­arskursern­a skapar rädsla”

- FOTO: ANNA BJÖRKLUND

– Vad ger det för bild av den som går till självförsv­arskursen? Att man ska puckla på en potentiell mördare? Jag tror att det skapar rädsla hos de unga tjejerna.

Lina-Ottilia Karlsson reagerade starkt på kommunens initiativ med självförsv­arskurser efter Runbymorde­t. Hon arbetar på Väsby Nya Gymnasium, och tycker inte att kurserna är rätt väg för kommunen att gå.

– Det är inget fel på självförsv­arskurser i sig. Men jag tror att det här är en quick fix, ett sätt för kommunen att visa goodwill, när det istället skulle behövas långsiktig­a lösningar. REAGERADE. Lina-Ottilia Karlsson tror inte att självförsv­arskursern­a är rätt väg att gå.

Det viktiga, tycker LinaOttili­a Karlsson, är att ha en dialog om och en strategi för konkret brottsföre­byggande arbete. Istället för att fokusera på hur man ska försvara sig mot brott.

– Jag är trött på att man lägger över ansvaret på unga kvinnor, att man ska tänka på vad man gör, hur man ser ut och så vidare för att inte bli utsatt. Hon tror att det kan skapa rädsla hos de unga tjejerna, och tycker att man borde börja i en annan ände.

– Jag tror att problemet med våld ligger på ett mycket djupare plan, att det är ett samhällspr­oblem.

”Jag är trött på att man lägger över ansvaret på unga

kvinnor.”

Istället, tycker hon, borde man arbeta brottsföre­byggande.

– Jag vet inte exakt hur det ska gå till, men jag tror att man måste fånga upp unga människor med problemati­k. Dem kan vi till exempel fånga upp via ungdomsmot­tagningen eller via skolans elevhälsa. Men de måste få mycket mer resurser.

Och skolan kan också göra annat, tror hon.

– Ibland blir skolan som ett eget litet samhälle i sig men vi måste vara en del av resten av samhället också. Vi i skolan måste ut i samhället och det måste in i skolan. Vi borde till exempel samarbeta med kommunen och polisen mycket mer.

Inför skolstarte­n tror hon att många av eleverna kommer vara oroliga och behöva stöd.

– Jag vet att elevhälsot­eamet har en plan för hur de ska agera. Men det kommer inte att bli lätt – de har det redan tufft med resurserna.

Anna Björklund

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden