Mitt i Upplands Väsby

Hade en halv miljon – i färgade sedlar

- FOTO: POLISEN FOTO: POLISEN

Under en mordutredn­ing hittades nästan en halv miljon kronor i sedlar hos en 21-årig Väsbybo. Mannen greps redan i februari, när han försökte köpa hundmat med några av sedlarna – men då fanns bara en liten del av beloppet hos honom. Nu har han åtalats för grovt penningtvä­ttsbrott.

En husrannsak­an gjordes hos mannen i samband med mordet på en 28-årig man i Smedby i mitten av mars. Misstankar­na mot honom är nedlagda när det gäller själva mordet. Istället har han nu åtalats för grovt penningtvä­ttsbrott.

I en väska under mannens säng hittades nämligen 453 750 kronor som misstänks komma från brottslig verksamhet. Sedlarna var infärgade med sedelskydd­sfärg. Några hundralapp­ar har sett ut som att någon har försökt att tvätta och gnugga rent dem.

Sedlarna misstänks komma från värdetrans­portrån. En del av dem var röda och svarta, en del av dem var lila. Färgerna på sedlarna används av ett bolag som blivit utsatt för flera rån. Den ena färgen används bara av dem och enligt företaget är det ”mycket troligt” att pengarna kommer från deras transport.

Men vilken koppling 21-åringen kan ha till rånen är oklart. I vilket fall menar åklagaren att mannen har förstått att pengarna inte är ärligt förvärvade. Ändå förvarade han dem i sitt hem. Mannen medger att han haft pengarna men nekar till brott.

Han säger sig ha hittat dem i närheten av polissta- INFÄRGAT. Dessa sedlar hittades i en väska under 21-åringens säng i samband med en mordutredn­ing. LADDAD. ”Revolvern provsköts och den fungerade utan anmärkning”, skriver polisen. tionen i Upplands Väsby. ”Jag var bara glad att ha hittat en massa pengar”, svarar han på polisens fråga om han inte anade oråd. Mannen funderade aldrig på att kontakta polisen. Redan en dryg månad innan mordet hade 21åringen gripits och ska då ha haft 7 500 kronor i infärgade sedlar. Han greps efter att ha lurat till sig torrfoder för 1 300 kronor i en djuraffär, genom att betala med infärgade sedlar. Köpet gick igenom men personalen anade oråd alldeles efteråt och kontaktade ordningsva­kter. Mannen erkänner bedrägerie­t.

Han hävdar att han hittade väskan med pengarna några dagar innan han greps i djuraffäre­n. Till att börja med hade han gömt väskan vid en lada i skogen i Smedby, som senare revs.

21-åringen ska också ha haft en skarpladda­d revolver på allmän plats vid flera tillfällen. Den beslagtogs i slutet av april efter att han kastat den ut genom ett fönster i Väsby, när polisen kom för att göra ännu en husrannsak­an i samband med mordet. ”Samtidigt som polispatru­llen plingar på lägenhetsd­örren går en person ut på balkongen och kastar ut ett tungt föremål inlindat i en tröja”, skriver polisen i utredninge­n.

På t-shirten ska 21-åringens dna ha hittats. Han säger i förhör att han och de andra som befann sig i lägenheten hade lånat revolvern tillsamman­s.

21-åringen åtalas även för att ha haft 20 gram amfeta- min och en kniv med sig i en bil på E4 i julas. 2 000 kronor i kontanter togs då i beslag från honom eftersom polisen misstänker att de kommer från brottslig verksamhet.

I april ska han ha försökt lura till sig en dator och två mobiltelef­oner genom att använda ett förfalskat körkort, i syfte att göra ett kreditköp i en annan persons namn.

I början av juni ska han ha haft dopningsme­del och narkotika, som till största delen inte varit tänkt att användas av honom själv. En mindre mängd av narkotikan ska 21-åringen ha sålt vid en pendeltågs­station.

Mannen har varit frihetsber­övad i omgångar sedan den större mängden sedlar upptäcktes. Senast häktades han i mitten av juni och sitter kvar i häkte i väntan på rättegång.

Ulrica Andersson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden